söndag 17 februari 2008

Black Girl/White Girl

Ännu en bok av favvon Joyce Carol Oates. Utverkade ett litet undantag från köpförbudsregeln när vi hittade en Borders-bokhandel på flygplatsen när vi mellanlandade i Newark och fick med mig Black Girl/White Girl hem. Den har ju ännu inte kommit i pocket hemma och det var sååå lång väntetid på den på bibblan. Sedan är det ju roligt att läsa på originalspråk.

Boken utspelas på ett college-campus i USA i mitten av 70-talet och handlar om de Genna och Minette som delar rum där. De känner inte varandra sedan tidigare och kommer från väldigt olika bakgrund. Genna är uppvuxen i ett hem med okonventionella och frånvarande föräldrar. Minettes familj är en afroamerikansk prästfamilj med starka kristna värderingar och familjeband. I en fortfarande starkt segregerad collegevärld försöker Genna bli vän med sin rumskompis (mycket på grund av just att hon är svart och hon uppmuntras av sin far att vara öppen och förstående mot sina medstudenter av annan hudfärg). Men Minette är ingen lätt person att bli vän med. Hon är bara sig själv och kompromissar inte för att bli en vit flickas prestigevän.
 
Dynamiken mellan de båda flickorna är spännande och på inget sätt förutsägbar. Ibland verkar de nå fram till varandra, men lika snabbt är de tillbaka på ruta ett igen. Boken berättats helt genom Gennas upplevelser och är en tillbakablick på deras första år på college - ett år som får en våldsam avslutning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar