söndag 7 september 2008

Cirkusdirektörens dotter

Jostein Gaarders mest kända bok är ju Sofies värld, men han har ju skrivit en del annat också. Tyvärr har inte jag fastnat speciellt mycket för någon av hans andra böcker. Men så blev jag tipsad om Cirkusdirektörens dotter och har nu läs den med stor förtjusning.
Huvudpersonen Petter hittar redan som liten ständigt på nya berättelser och historier. Ja, eller idéer till historier för han skriver sällan klart dem och han är inte heller intresserad av att bli författare. Berättelser bara bubblar fram ur honom och han drivs av ett slags tvång att få dem ur huvudet. När han blir vuxen kommer han på ett sätt att ändå tjäna pengar på sina idéer och börjar sälja dem till författare, både till etablerade författare som fått skrivkramp och till blivande författare som behöver hjälp att komma igång. Men ingen av dem vill ju att någon annan ska få veta att de använder sig av Petters tjänster. Men så småningom börjar ett rykte sprida sig i bokbranschen.

Jostein Gaarder ger läsaren många av Petters berättelser i boken - mer eller mindre färdiga - och mot dem så tecknas huvudpersonens personlighet.

Cirkusdirektören och hans dotter då? Ja, det får man veta om man läser boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar