fredag 28 september 2012

Keltens dröm

Den här boken fick jag av en god vän i födelsedagspresent förra året. Hon hade köpt den på bokmässan och fått den signerad av författaren - Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa. Han var en ganska sur person tydligen, som krafsade ner sin namnteckning så att den knappt är läslig och han ville inte skriva något mer utöver det. Min vän och hennes dotter spekulerade i om författarens dåliga humör berodde på att kön till hans boksignering inte var tillnärmelsevis lika lång som hos Maria Montazami vid bordet bredvid ;)

Keltens dröm var däremot en ganska trevlig bekantskap. Ja, som läsupplevelse betraktat. Det är inte en lättsam och munter bok precis, men en välberättad historia. Det är en komplex bakgrund till handlingen, så jag lånar förlaget beskrivning av boken:

Sir Roger Casement (1865-1916) är en av de mest omskrivna och mytomspunna frihetshjältarna i irländsk historia. Casements ryktbarhet vilar främst på den rapport han sammanställde under sin tid som konsul i den belgiska besittningen Kongo efter att ha bevittnat den grymma behandling som kongoleserna utsattes för. Rapporten väckte så stor uppmärksamhet att kung Leopold II så småningom tvingades avstå besittningen. Senare kom Casement att avslöja gummibaronernas hänsynslösa utnyttjande av ursprungsbefolkningen i Putumayo i det inre av Amazonas.

Efter att ha adlats för sina insatser i brittisk diplomatisk tjänst började Casement ägna sig åt den irländska kampen för självständighet, men när Påskupproret inleddes 1916 hade Casement redan hunnit gripas av engelsmännen och inväntade sin rättegång, anklagad för förräderi mot Storbritannien.

Vargas Llosa börjar sin roman om Casement när denne mottagit dödsdomen i Pentonville Prison och väntar på utslaget av sin nådeansökan. I tillbakablickar minns han sitt kringflackande iv och tänker på alla människor av skiftande slag han mött under sina uppdrag och alla grymheter han bevittnat. Vargas Llosa låter också Casement reflektera över sin Svarta dagbok, vars autenticitet bestrids än i dag. Den Svarta dagboken hittades av Scotland Yard under rättegången och här framträder en ny bild av Casement, den av en homosexuell man som konsekvent utnyttjat unga pojkar sexuellt under sin tjänstgöringstid, detta i en tid då homosexualitet i sig var ett brott. Frågan som Vargas Llosa ställer till läsaren är: Vad är en hjälte?
Jag visste ingenting om Roger Casement förut och det här är kanske ingen bok jag skulle ha valt själv, men det är tur att andra ibland väljer åt oss. Då får man oväntade läsupplevelser. Jag  blev oväntat engagerad i huvudpersonen och, även om det var lite långrandigt ibland, vill verkligen veta mer om honom. Scenerna från Kongo är hemska och huvudpersonens vånda över sin homosexualitet är på ett sätt gripande.

Keltens dröm är kanske ingen man läser som lättsam hängmatteunderhållning, men orkar man ta sig an den så tror jag inte att man ångrar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar