lördag 29 september 2012

Världens lyckligaste folk

Jag brukar inte läsa facklitteratur särskilt ofta, men när jag skulle välja en dansk bok till den nordiska läsutmaningen råkade jag hitta den här boken av Lena Sundström. I Världens lyckligaste folk flyttar författaren till Danmark tillfälligt för att försöka förstå danskarna och inte minst varför de är så fientligt inställda till alla som inte är danska.

Hennes utgångspunkt var att Sverigedemokraterna växte sig allt starkare och hon funderade på om de skulle kunna komma in i riksdagen och vad som i så fall skulle hända? (Det har vi ju på ett sätt facit till nu). Sverigedemokraternas danska "systerparti" Dansk Folkeparti, med Pia Kjaersgaard i spetsen, har länge haft en vågmästroll i dansk politik. Lena Sundström ville ta reda på hur det påverkar vardagen för de helt vanlig danskarna.

Världens lyckligaste folk är en intressant, tankeväckande, lättsam och rolig bok om politik och främlingsfientlighet. Det kan verka motsägelsefull, men Lena Sundström skriver smart och bjuder på sig själv samtidigt som hon gör en rejäl genomlysning av en skrämmande "normalitet" i Danmark.

En bok som kändes intressant att läsa även om den har några år på nacken - inte minst med tanke på att Pia Kjaersgaard precis har tagit ett steg tillbaka från partiledarposten. Läsvärd!

2 kommentarer: