lördag 19 januari 2013

Bokcirkelbok: Agaton Sax klipper till

Vi läser barn- och ungdomsboksfavoriter i bokcirkeln just nu. Jag läste inte Agaton Sax-böckerna av Nils-Olof Frantzén som barn och kände en lite oväntad aversion mot dem nu när vi skulle läsa Agaton Sax klipper till. Jag har ingen aning om varför. Jag kan blanda ihop dem med Ture Sventon, som jag har läst men inte gillar något vidare.

Hursomhelst var inte Agaton Sax någon otrevlig bekantskap. Det är en ganska småputtrigt trevlig historia där den plommonstopsprydde tidningsmannen av en olycklig slump blir en misstänkt brottsling. Han flyr den svenska polisen och hamnar i Skottland där han med list, mod och ovanliga språkkunskaper fångar inte bara en, utan två falskmyntarligor och rentvår sig själv.

Böckerna har kanske inte åldrats helt med behag. Vi spekulerade lite om dagens barn läser Agaton Sax och om de i så fall gillar böckerna. Och om barn nuförtiden har någon som helst aning om vad ett telegram är för något ;)

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är få barnböcker som åldras med behag men det gäller nog också vuxenböcker.

    Angående telegram så blev jag också nyfiken och frågade mina tvillingar på 9 år och den ena sa "Är inte det en sorts brev?". Och den andra sa det är när det kommer en laserstråle och så läser någon upp "Du är inbjuden till..." :)

    SvaraRadera