fredag 3 januari 2014

Årets bästa böcker 2013

Det är svårt att få till bloggtid när hela familjen är hemma och på kvällarna är jag helt slut ;)
Nu har jag i alla fall tittat igenom förra årets läsning och med mycket vånda gjort en "topp tio"-lista över de bästa böckerna ur förra årets bokhög. 

Men fråga mig imorgon igen, så kanske listan ser annorlunda ut ;)
Here goes:

10. Sommaren utan män av Siri Hustvedt
"Siri Hustvedt har som alltid ett vackert språk och en förmåga att skapa en stämning som fångar mig som läsare. "Sommaren utan män" är en lite pärla."

9. The Fault in our Stars av John Green
"Det är alltid jobbigt att läsa böcker där man vet att något hemskt kommer att hända. Jag läser med en klump i halsen hela tiden, men när det hemska händer är jag ändå inte beredd. Det kan inte hjälpas att tårarna kommer, trots att jag står på en kall och blåsig perrong bland en massa människor."

8. Ru av Kim Thúy
"Det här är en bok som berättar om det riktigt svåra, men utan att tappat tron på livet. Språket är lågmält, lättflytande och vackert."

7. Fågelbarn av Christin Ljungqvist
"Sakta växer den täta och komplexa berättelsen om syskonen fram. Om en familj som inte är som andra, om ondska, om förnekelse. Hannas berättelse är stark och hjärtskärande och inte riktigt lik något annat jag läst."

6. Livet efter dig av Jojo Moyes
"Ladda upp med näsdukar och en bekväm kudde i soffhörnet, för där lär du bli kvar till du har läst ut denna roligt vemodiga feelgood-feelbad bok."

5. Hjärta av jazz av Sara Lövestam
"Med ett självklart språk och ett säkert läsdriv ger Sara Lövestam både en detaljrik skildring av Stockholms jazzvärld på 1940-talet och av en tonåring som känner att hon inte passar in."

4. Havsmannen av Carl-Johan Vallgren
"En sällsam historia om det mycket vardagliga och det mycket fantastiska i en särdeles lyckad kombination."

3. Drömbokhandeln av Laurence Cossé
"Personporträtten gör mig vemodig och glad på samma gång. De är mångfacetterade och lite sköra. Alla har de någon sorg de bär med sig, alla finner det tröst och stöd i litteraturen. Alla är de personer jag skulle vilja träffa."

2. Drömhjärta av Cecilia Samartin
"En del böcker går rakt in i hjärtat och det här är en sådan. Vänskapen mellan Nora och Alicia skildras trovärdigt och varmhjärtat. Alicias öde kan inte lämna ett öga torrt."

Och på första plats:

1. Tillbaka till henne av Sara Lövestam. 
"Det handlar om ett par kängor, en linjal, ett par glasögon och en brosch som länkar samman Hanna och Signe. Som länkar samman nutid och dåtid. Det finns så mycket i den här boken som jag tycker om. Från stort till smått. Språket. Stämningen. Jag kan varmt rekommendera den här boken!"

10 kommentarer:

 1. Drömbokhandeln tyckte jag inte om....

  SvaraRadera
 2. Roligt att du har med både Drömbokhandeln och Havsmannen på din lista! Det hade jag på min också, men jag har inte sett dem hos så många andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt! Jag får hoppa över och kolla din lista.

   Radera
 3. Vi har ett par lika ser jag, samt ytterligare ett par som jag hade på förra årets topplista. Jag blir så himla glad när jag ser att du har Samartin i toppen! :-)

  Lövestam blir jag ruskigt sugen på. Henne borde jag läsa något av i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!
   Ja, Samartin är en ny favorit!

   Och ja, du måste läsa Lövestam :)

   Radera
 4. Hjärta av jazz är jag sugen på! (Måste börja skriva upp de här sugen-på-böckerna på nåt ordenligt vis, för så här glömmer jag ju bara!) The Fault in our stars var en riktigt snyftig bok...

  SvaraRadera
 5. Samartin hamnade på min topplista också :-). Jag blir också väldigt nyfiken på Sara Lövestams böcker när två av dem hamnar på din topplista. Livet efter dig var nära att komma med på min lista. Det är kul när bloggare väljer ut sina favoritböcker för det är då man riktigt kan få en känsla för vad de gillar (känns det som i alla fall).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är så bra! :) Ja, ta och läs Sara Lövestam. Jag får titta över till dig och kolla sin lista. Gillar också att läsa favoriltistor.

   Radera