fredag 2 maj 2014

En mörderska bland oss

Den här boken fick jag via Booked och jag visste inte mycket om den. I En mörderska bland oss baserar den australiensiska författaren Hannah Kent romanen på ett verkligt kriminalfall på Island i början av 1800-talet och använder autentiska dokument för att skapa ett mångfacetterat kvinnoporträtt.

Agnes Magnúsdóttir är en piga som dömts till döden för medverkan i ett brutalt dubbelmord. Det finns inga fängelseplatser, så man hyser in henne hos en familj på den avsides belägna gården Kornsà i väntan på avrättning. Familjen är rädd och avvaktande, och den ena dottern till och med öppet fientlig, mot Agnes. Men hustrun vägrar att behandla henne illa och hon går som tjänstefolk i gården.

Den unge prästen Toti får i uppgift att sörja för Agnes själ och det är framförallt i samtalen med honom som Agnes berättelse kommer fram och vi får del av hennes gripande bakgrund. Det är en stillsam berättelse, så den som vill ha den deckarspänning som titeln kanske antyder, hittar den inte här. Däremot är detta en riktig välskriven och gripande historisk roman.

I bakgrunden finns det alltid närvarande isländska landskapet - vackert och obarmhärtigt - nästan som en huvudperson i sig.
Jag tyckte mycket om den här boken!En mörderska bland oss
Författare: Hannah Kent
Förlag: Damm (2014)
ISBN: 9789175370415
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, eller intressant är kanske ett bättre ord.

   Radera
 2. Vad kul att du gillade den, jag gillade den nämligen också väldigt mycket. Även om den stundtals blev lite väl stillsam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hade lätt kunnat tro att det skulle vara mer av en deckarintrig, med tanke på titeln.

   Radera