fredag 14 oktober 2016

Barnbokstema: Skuggan som försvann

Rec.ex. från Opal - tack!
Skuggan som försvann av Torsten Bengtsson handlar om Olof flyttat med sin mamma till en ny stad. Olofs tvillingbror Anton flyttar också med. På sätt och vis. Han kommer och går lite som han vill nämligen ...

När Olof ska gå till sin nya skola för första gången tar han vägen genom gångtunnel. Han hör någon ropa efter honom och han bli rädd och springer därifrån. När han kommer ut ur tunneln träffar han Amina och hon varnar honom för att går igenom tunneln.Ingen går där - inte på dagen, inte på kvällen och verkligen inte på natten.

Det visar sig att Amina och Olof ska gå i samma klass. De blir vänner och trivs bra tillsammans, men Olof kan inte sluta fundera på vad som finns där nere i tunneln.

Jag träffade författaren Torsten Bengtsson på bokmässan och fick då veta att boken inspirerats av en undersökning i Malmö stad. Stadens mest otrygga plats skulle utses och det var tydligen en gångtunnel i närheten av Dalaplan och det är den gångtunneln som är förlagan till tunneln i denna bok.

Skuggan som försvann är inte en deckare och inte riktigt en spökhistoria, men det är en spännande och känslofylld berättelse som berör både känslor av sorg, skuld och skam. Men här finns också vänskap, förhoppningar och försoning.


Skuggan som försvann
Författare: Torsten Bengtsson
Förlag: Opal (2016)
ISBN: 9789172998483
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar