tisdag 10 januari 2017

The Santa Klaus Murder

The Santa Klaus Murder tillhör väl genren som kan kallas cozy crime. Om man nu tycker att det är något mysig med mord förstås. Men det är kanske är miljön som är cozy i detta fall och det är ett ganska "snällt" mord - i alla fall om man jämför med många moderna deckare och kriminalhistorier.

Den här boken gavs ut första gången 1936 och författaren heter Mavis Doriel Hay. Hon skrev några deckarhistorier, men skrev framförallt faktaböcker om hantverk. Den nyutgavs 2013 i serien British Library Crime Classics.

Hitorien utspelas i juletid när sir Osmond Melbury har samlat hela sin familj på godset Flaxmere för att fira jul. På juldagen, precis efter julklappsutdelningen, hittas sir Osmond död i sitt arbetsrum. Han har blivit skjuten genom huvudet med sin egen pistol.

Polischefen Halstock och hans mannar kommer till Flaxmere för att utreda mordet. Utredningen tar en oväntad vändning när Halstock inser att det inte bara fanns en person utklädd till tomte i huset vid tiden för mordet, utan två. Det står snart klart att alla sir Osmonds barn har något att vinna på sin fars död, men även andra personer på Flaxmere misstänkts för mordet.

Ja, det är inte utan att man tänker på Christies deckare när man läser den här boken. Den typiskt brittiska miljön och angreppssättet med en smart detektiv som går igenom varje persons motiv och långsamt lägger pusslet som leder fram till upplösningen. Det är trivsam läsning. trots att de handlar om mord.

The Santa Klaus Murder
Författare: Mavis Doriel Hay
Förlag: The British Library
ISBN: 9780712357128
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

7 kommentarer:

 1. Låter som en trivsam deckare! Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Det finns ju en hel serie British Library Crime Classics, ser jag på Amazon! Jättesnygga omslag verkligen. Jag måste nog snart handla där igen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är snygga.
   Jag la faktiskt den här bland några böcker som jag tänkte ta med mig till bokcirkel åt dig ;)

   Radera