fredag 30 september 2022

Ön


I september besökte vi Island tillsammans med Kaffe och kultur på kulturresan #kaffeochkulturvärlden

Metta har tipsat om massor av saker från sitt födelseland och eftersom jag har ett gott öga åt Island efter sommaren jag pluggade där, så har det varit extra roligt med alla hennes inlägg. Och jag blev påmind om att skaffa lite gott isländskt godis att förgylla en lässtund med.😊


Men det var Hanna på Feministbiblioteket som hjälpte mig att välja bok. Hennes läsning av Ragnar Jónassons deckare fick mig att fortsätta med serien som jag bara läst första delen av - Mörkret. Nu tog jag mig an del två - Ön.

Även i denna bok är det kriminalkommissarie Hulda Hermannsdóttir som är huvudpersonen. Hon utreder ett dödsfall som inträffat när en grupp vänner har samlats för att tillbringa en helg tillsammans på den otillgängliga ön Elliðaey.
Utredningen leder henne bakåt i tiden, till ett annat dödsfall som skedde för 10 år sedan på en helt annan plats.

Kriminalhistorien är väl utförd och som så ofta i isländsk litteratur får berättelsen en extra dimension av naturen. De karga och dramatiska miljöerna lånar sig extra bra till just deckare och spänningslitteratur. Jag tycker också mycket om författarens välarbetade personporträtt.
 
Jag har läst mycket av Arnaldur Indriðason, men Ragnar Jónasson kan nog bli en ny favorit.

2 kommentarer: