onsdag 3 juli 2024

Temasommar: Jag sjunger och bergen dansar

I maj läste och konfererade vi på @kulturkollo om boken "Jag sjunger och bergen dansar" av Irene Solà. Det är den katalanska författarens andra bok och den har blivit ett stort genombrott.

När jag slig igen boken kände jag först - vad är det jag har läst egentligen? Mitt huvud fick inte riktigt ihop de olika delarna i berättelsen och jag hittade inte sambandet mellan dem. Men samtidigt kände jag att det var en härlig läsupplevelse. Jag tyckte om att befinna mig i berättelsen. En av de saker jag tyckte allra mest om i den här romanen är att författaren låter naturen vara berättare. Här får vi höra åskmolnens röst och svamparnas röst likaväl som de människors röster som vi får ta del av. Det är ett spännande berättargrepp och det passar väldigt bra i just denna text. Jag uppskattar alltid att få lära mig nya saker i böcker jag läser och jag inser att katalansk folktro är något som vore intressant att ta reda på mer om.

Det är inte om bok som är lätt att beskriva, den ska nog upplevas.

Har du läst och vad tyckte du i så fall?

tisdag 2 juli 2024

Temasommar: Historien om fru Berg

Kanske en annan slags berg än man kanske först tänker på för temat #bergochjord men jag är helt för att tolka teman väldigt fritt.

Ingvild H. Rishøi är fenomenal på att skriva berörande noveller och de som finns i novellsamlingen "Historien om fru Berg" är inga undantag. Titelnovellen handlar inte om en tant, som man skulle kunna tro, utan om ett marsvin. I den och i de andra novellerna lyckas författaren fånga det utsatta barnet situation på ett hjärtskärande sätt, men på något sätt också med stor omtanke.

Har du ännu inte läst något av Ingvild H. Rishøi så är det dags nu!

måndag 1 juli 2024

Temasommar: När bergen sjunger

Nästa tema ut i #temasommar24 är "berg och jord" och första boken är "När bergen sjunger" av Nguyên Phan Quê Mai.

Det är den gripande berättelsen om en flicka och hennes mormor under Vietnamkriget. Flickans föräldrar har gett sig av för att strida i kriget. Mormodern berättar historier för att skingra flickans tankar och för att hon inte ska vara rädd. Hon lär flickan om livet, om mod och medkänsla.

Mormoderns berättelser ger en inblick i Vietnams historia som är händelserik och smärtsam, men här finns också hopp.

Det är en bok med väldigt många personer att hålla ordning på och bitvis gör det boken lite långrandig. Det är dock en intressant historisk roman och värd att läsas.