tisdag 1 oktober 2024

Darling – om Lilian och prins Bertil




Darling – om Lilian och prins Bertil är den första delen i serien Kunglig kärlek som kommer på förlaget Lovereads by Forum. Böckerna kommer att ha olika författare och den här berättelsen är skriven av Helena Dahlgren.

Boken börjar i London 1943 mitt under andra världskriget. Lilian Craig är en gruvarbetardotter som har arbetat som modell och skådespelare, men nu under kriget arbetar hon på en fabrik. Hennes make Ivan är soldat och är stationerad i Italien. Genom gemensamma vänner träffar hon en man som presenteras för henne som Prince Bertil of Sweden. Först skämtar hon bort hans titel, men förstår snart att han faktiskt är kunglig. De förälskar sig i varandra, men det finns många hinder för att de ska kunna vara tillsammans – hans ställning och hennes äkta man inte minst. Efter kriget går Ivan motvilligt med på skilsmässa och Lilian flyttar till Sverige för att vara nära Bertil. De lever tillsammans, men Lilian får inte delta i offentliga sammanhang och de får inte gifta sig. När kung Carl XVI Gustaf tillträtt tronen och själv gift sig, bad Bertil om lov att gifta sig med sin Lilian. Paret vigdes i slottskyrkan på Drottningholm 1976 och kunde efter mer än 30 års väntan visa sin kärlek öppet.

Det är spännande att följa Lilians och Bertils kärlekssaga. Det är för många i Sverige en välkänd historia, men i den här boken, i dess blandning av fakta och fiktion, sätter författaren ord på deras känslor och det känns som att vi kommer dem väldigt nära. Den största delen av boken är berättad ur Lilians perspektiv, men det finns också delar som berättas ur Bertils perspektiv. Jag tycker om att bådas röster får ta plats i berättelsen och de har också var och en sin egen unika ton.

Darling är en bok om längtan och plikt, men framförallt är det en bok om stark och tålmodig kärlek.

(den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar