torsdag 24 september 2009

Lycka till! Om balans i livet och andra floskler

Jag fick boken Lycka till! Om balans i livet och andra floskler av Tinni Ernsjö Rappe och Jennie Sjögren av bästa väninnan när hon kom på besök härom helgen. Boken handlar om att det egentligen är omöjligt att få balans i livet som arbetande småbarnsförälder. Och bästa vännen är ju trebarnsmor, så hon borde väl veta.

Författarna går igenom och tar död på en del myter, sticker hål på floskler och ”läxar upp” dem som visar symptom på att vara för duktiga. Den där ”balansen” handlar egentligen bara om att få livet att gå ihop utan att bli galen. Och om vissa sker är i obalans just då, så måste de få vara så. De ger tips på vad som är hälsosam duktighet och hur man kan vara smart-lat.

Det står väl egentligen ingenting i den här boken som man inte visste förut, men den är skriven på ett lättsamt och roligt sätt. Den känns ju också väldigt mycket som att den vänder sig till en yrkesgrupp med huvudsakligen skaplig ekonomi och kontorsjobb så många av tipsen handlar om att köpa sig fri från vissa saker eller om att be chefen om liv att jobba hemifrån så att man kan hämta barnen tidigare på förskolan (det funkar ju sådär om man är t.ex. vårdbiträde).

Men det är alltid bra att få vissa sanningar upprepade för sig och det skadar inte att det görs med glimten i ögat.

2 kommentarer:

  1. Ja, pekpinnar kan vi vara utan. och det kan ju vara bra att bli påmind om att man inte behöver vara så jävla duktig.

    just nu stör jag mig på folk som säger till mig att sova middag. Ja, jag vet men ibland blir det inte alltid så. Det kommer annat ivägen, som att Liten inte sover mer än 10 min i sträck, vill äta eller jag gör något roligt eller att jag faktiskt inte är trött mitt på dagen. Så nu känns det som att jag inte ens får säga att jag är trött på kvällen...

    SvaraRadera
  2. Jag hade precis samma problem - alla sa åt mig att sova när lilla T sov!
    Jag har svårt att sova på dagen och trots att jag var dundertrött. Och ibland var det mer värt att få en vaken stund för sig själv för art läsa, ring en kompis, sitta en stund vid dator eller bara göra något "normalt" som att vika tvätt (något som kunde kännas oväntat tryggt och hemtrevlig mitt i den nya tillvaron med ett spädbarn).

    Gör du som du och din lilla skrutt mår bäst av!

    SvaraRadera