tisdag 3 februari 2015

En orolig grav

Elly Griffiths levererar som alltid en smart och spännande deckare. En orolig grav har som vanligt arkeologen och benexperten Ruth Galloway i huvudrollen.

Den här gången har en gammal kurskamrat till Ruth gjort ett spännande fynd i en romersk grav, men han omkommer i en otäck brand i sitt eget hus som snart misstänks vara mordbrand. Ruth åker till Blackpool med sin dotter för att göra en analys av benen, men får snart hot mot sig själv och dottern från en okänd person. Samtidigt berättar de anställda på den historiska/arkeologiska institutionen om en nynazistisk grupp som har uppträtt aggressivt i samband med fyndet. Hur hänger allt ihop och är fyndet så revolutionerande som man tror?

Jag gillar verkligen den här blandningen av arkeologi, mytologi och spänning. Nu har Ruth blivit ensamstående mamma också, vilket ger nya vinklar på berättelsen. Ruths nära vän Cathbad (en druid) och poliskommissarien Harry Nelson (som är pappa till Ruths barn) bidrar till ett intressant persongalleri.

Tyvärr har jag samma invändning som i de tidigare böckerna - det tjatas för mycket om Ruths vikt. Det är onödigt och inte relevant för berättelsen alls! Dessutom får man i denna bok veta att hon väger mellan 75-80 kilo och det får väl ändå inte anses som förfärande mycket för en person som också beskrivs som ganska lång.

Men i övrigt en mycket bra deckare!

Jag har tidigare läst Flickan under jorden och Janusstenen av samma författare.
En orolig grav
Författare: Elly Griffiths
Förlag: Minotaur (2013)
ISBN: 9789185419821
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att Ruth som ensamstående mamma tillför nya och kanske också välbehövliga vinklar. Jag gillar verkligen Ruth när hon är både professionell och mamma. Precis som du reagerade jag också på vikten. Ett ständigt tjat om något som, när siffrorna presenteras, visar sig vara tämligen vanligt. Jag suckade faktiskt högt.

    SvaraRadera