tisdag 10 februari 2015

Supernova - Kaninjakten och en fullständig livsfarlig farbror

Rec. ex. från Idus förlag - tack!
Jag såg verkligen fram emot att läsa boken Supernova - Kaninjakten och en fullständig livsfarlig farbror av Åsa Öhnell för mina barn. Men den gick inte hem alls!

Boken handlar om åttaåriga Märta och hennes nya kompis Nova. När första skoldagen inte alls blir som Märta tänkt sig kommer Supernova till hennes räddning och hjälper henne att sätta några retsamma skolkamrater på plats.

Men det var här mina barn reagerade starkt. Vi talar ofta med dem om att det inte är rätt att "retas tillbaka" när någon kallar dem något dumt och att inget blir bättre av att man gör en lika dålig sak tillbaka. Så de blir väldigt upprörda över att Novas lösning på "problemet" är att ge igen med samma medicin,

Senare i boken är Märta och Nova med om ett spännande kaninäventyr hos en farbror som nästan alla barn är rädda för - men inte Nova! Det kluriga är - för mina barn - är att de först gör ett fel, som de sedan rättar till, men de erkänner aldrig att de har gjort fel. Det har de väldigt svårt att acceptera.

Med vuxenblick tänkte jag att det var en lite smårolig historia om en tuff tjej, men hos barnen blev den ett dilemma och de ville inte läsa den igen. Jag diskuterade den lite med dem, för det gav den ju många möjligheter till, men nu får den stå lite i hyllan så ser vi om den får någon mer genomläsning.

Illustrationerna av Erika Dobbertin tycker jag riktigt mycket om!

Jag har tidigare bloggat om Droppstensgrottans hemlighet av samma författare.

Kaninjakten och en fullständigt livsfarlig farbror
Författare: Åsa Öhnell
Förlag: Idus (2014)
ISBN: 9789175771199
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar