söndag 4 oktober 2015

Resan till sommaren och Glashjärtat: Vänner eller fiender?


I somras läste jag två böcker av Anna Helgesson, Jag fick boken Glashjärtat: Vänner eller fiender? som rec.ex. från förlaget (tack!), men upptäckte att det var del två om samma barn.

Så då  lånade jag Resan till sommaren på biblioteket. Här möter vi 10-åringarna Freja och Rami. Han kommer från Afghanistan och blir nyfiken när Freja berättar om sin mormor och morfars gård där hon är hela somrarna. Hon skulle vilja visa honom precis hur härligt det är där med kräftfiske, ridning och bad, men nu är det ju höst och gården ligger långt borta. Det visar sig dock att barnen, med hjälp av Frejas magiska halsband, kan göra en tidsresa till gården och sommaren. En härlig somrig berättelse om vänskap, men också om saknad och om att känna sig utanför. En fin bok att läsa tillsammans eller ensam för den som kommit igång med läsningen. Omslagsbilden känns helt magiskt.

Glashjärtat: Vänner eller fiender? är det också Freja och Rami huvudpersoner. De är bästa vänner, men på deras skola finns också Edvin som mobbar Rami. När Freja motvilligt följer med sin pappa på en sportlovsresa träffar hon Edvin i skidbacken och han vill bli kompis med Freja. Kanske är han inte elak ändå? Eller vill han bli kompis med Freja bara för att komma åt hennes magiska armband? Och kan man bli kompis med någon som mobbar en vän?
Viktiga frågor och ämnen tas upp i denna bok. Kanske blir det för många saker på ganska få sidor för ibland kan jag tycka att händelserna går mycket snabbt fram och att stora problem löser sig "för lätt". Här finns tyvärr också en del korrekturfel och jag är personligen inte så förtjust i illustrationerna. Men, det är en bok som absolut fyller en funktion och jag tror att den kan bli uppskattad av den tänkta målgruppen.


Resan till sommaren
Författare: Anna Helgesson
Förlag: Idus (2013)
ISBN: 9789187001819
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Glashjärtat : vänner eller fiender?
Författare: Anna Helgesson
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175772073
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar