söndag 18 oktober 2015

Bära barnet hem

En av höjdpunkterna på Bokmässan var den frukostbokcirkel som anordnades av Breakfast Book Club. Vi hade alla läst Cilla Naumanns bok Bära barnet hem och själva bokcirkeln hölls i Natur & Kulturs monter och till vår stora glädje var författaren också där och pratade om sin bok.

Cilla Naumann har skrivit flera romaner tidigare, men detta är den första självbiografiska boken och hon pratade en del om just det - att för första gången skriva ett jag som var henne själv på riktigt.

Boken handlar om berättaren som åker tillbaka till Bogotá med ett av sina adopterade barn, sonen som i vuxen ålder har fått kontakt med sin biologiska mamma. Vi får  följa berättarens tankar om vad detta innebär - att hon ska möta sin sons mor! Skildringen av alla de känslor som väller upp berör mycket. Författaren förklarade för oss att hon hade varit väldigt noga med att bara skriva "sin" berättelse och inte sina barns. Därför får vi inte läsa om sonens känslor inför att möta sin biologiska mamma, utan det är bara adoptivmoderns perspektiv.

Bild från Breakfast Book Club
Läsaren får också vara med på de första resorna till Bogotá, de där berättaren "hämtar" sina barn från barnhemmet. Här finns så mycket längtan, förhoppningar och kärlek, så man nästan inte kan föreställa sig hur det kan rymmas i denna tunna bok.

Det finns en fiktiv med ändå ytterst verklig person i berättelsen också. Det är Ana. Barnhemsbarnet som aldrig själv blivit mor. Kvinnan som uppfostrar andras barn som barnflicka i bättre bemedlade familjer. Personen som i allt väsentligt är den viktigaste personen i dessa barns liv, som som inte kan ställa några anspråk på dem. Gör allt det som mödrar gör, utan att själv vara en. Cilla Naumann förklarar att Ana är en sammansmältning av många kvinnor. Hon är alla de kvinnor som lever som tjänstefolk i andras hem, som inte har något de kan kalla sitt eget, som förväntas arbeta jämt. Hon kunde ha varit en av de kvinnor som födde det barn som författaren sedan adopterade. En fattig kvinna som lever i ett samhälle där ett oäkta barn inte får förekomma - som måste lämnas bort.

Och som ännu ett spår i berättelsen finns den om författarens mamma som sakta, sakta försvinner bort i demensens glömska. Det är ett blygsamt, men inte obetydligt inslag i boken.

Så många parallella röster om moderskap som är skickligt balanserade av författaren. Med små medel och med ett ibland nästan sparsmakat språk berättar hon så mycket. Bära barnet hem är en bok som går rakt in i hjärtat. Det var en tårögd församling som lyssnade på Cilla Naumann den där lördagsmorgonen på bokmässan när hon naket och varmhjärtat presenterade sin bok för oss och vänligt svarade på våra frågor.

Har du inte läst boken än? Gör det!


Bära barnet hem : roman
Författare: Cilla Naumann
Förlag: Natur & kultur (2015)
ISBN: 9789127144750
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar