torsdag 8 september 2016

Flickorna

Rec.ex. från Natur & Kultur- tack!
Emma Clines bok Flickorna sägs vara löst baserad på händelserna kring Charles Manson. Berättarrösten Evie är troligen fiktiv, men skulle nog mycket väl kunna vara vem som helst av de flickor som fanns i kretsen kring sektledaren (i den här boken kallad Russell). Andra karaktärer i boken kan man hitta motsvarigheter till i verkligheten och händelsen med de bestialiska mord, som man redan på förväg vet kommer att komma. visar också slående likheter med den verkliga händelsen.

Fokus i boken ligger dock inte på det, utan på den dynamik som skapas i kretsen kring Russell. Det är hans relation med medlemmarna och medlemmarnas relation till varandra som är det viktiga och det intressanta. Evie är också fascinerad av Russell, men hon dras framförallt till de andra flickorna, inte minst Suzanne, och gör saker för att vinna deras gillande och förtroende. Evie är helt utlämnad åt flickornas och sektens inflytande i total avsaknad av föräldrar som bryr sig om henne och vad hon tar sig för på dagarna. Hon är dock en person som befinner sig i utkanten av kretsen och kanske är det det som gör att skildringen ibland blir lite distanserad, att man aldrig riktig kommer nära.

Författaren berättar både ur barnet Evies perspektiv och den vuxna Evies perspektiv många år senare. Dessa två berättelser befruktar varandra och det ena hade inte fungerat utan det andra. Det är en snyggt skriven roman med en riktigt intressant tematik, men kanske hade jag hoppats på att bli ännu lite mer berörd.

Idag har vi konfererat om boken på Kulturkollo. Titta gärna in där om du är nyfiken på den diskussionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar