fredag 10 november 2017

Vattnet drar

Rec.ex. från Natur & Kultur - tack!
Jag fick boken Vattnet drar av Madeleine Bäck i samband med en bokfrukost för bokbloggare på Bokmässan 2016, men eftersom jag är lite rädd för att läsa läskiga böcker tog det lång tid innan boken blev läst och tydligen ännu längre innan den blev bloggad.

Berättelsen inleds med ett inbrott i en kyrka. Småfifflaren Viktor och hans kumpaner stjäl en madonnafigur som finns i kyrkan, men Viktor får också med sig en märklig sten. När han håller den i handen blir det varm och den verkar nästan förhäxa honom.

Märkliga saker börjar utspelas i samhället och när kroppen av en kvinna hittas vid sjön verkar det finnas saker kring händelsen som inte har naturliga förklaringar. Att det finns någon ont i vattnet som väckts till liv. Det finns också en väldigt realistisk sida i den här berättelsen t.ex. när författaren beskriver vardagslivet i samhället och dess mindre smickrande sidor. Hårt festande på hembränt är inte främmande för ungdomarna och sprithandeln regleras med fast hand av den obehaglige Harta - en slags byns mafioso.

Författaren blandar skräck och naturmystik på ett väldigt effektivt sätt och det är den stämningen i boken som är det mest utmärkande. Madeleine Bäck lyckas skriva en berättelse där spänningen byggs upp sida för sida tills det nästan går att ta på den och känna doften av den. Det är en bok som är mustig och kroppslig, nästan "köttig", och som inte drar sig för att beskriva människors allra sämsta sidor.

Vattnet drar är en riktigt spännande och otäck skräckberättelse i bruksmiljö, med inslag av folktro och naturmystik. Jag gillade! Och det är den första delen i en trilogi så det finns fler hemskheter att ge sig i kast med.

Vattnet drar
Författare: Madeleine Bäck
Förlag: Natur & Kultur (2015)
ISBN: 9789127144804
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar