måndag 13 november 2017

Helena Thorfinn x 2

Inför bokmässan läste jag Helena Thorfinns böcker Innan floden tar oss och Den som går på tigerstigar. Den senare skulle vi livebokcirkla om på mässan med Kulturkollo läser och författaren själv.

Även om böckerna kan läsas fristående, så vilje jag ändå läsa dem i ordning och gav mig i kast med Innan floden tar oss först. I den träffar vi Sofia och Janne för första gången. Sofia har precis fått nytt jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, Bangladesh och flyttar dit med hela familjen. Janne försöker acceptera sin nya roll som hemmaman med ansvar för barn och hem.

Parallellt berättas historien om de två systrarna Mina och Nazrin som flyr från den lilla by där de bor för att slippa giftas bort med okända män. De försöker hitta ett sätt att klara sig ensamma i Dhaka.

Det är i båda berättelserna en slags kulturkrock som beskrivs. I Sofia och Jannes fall mer uppenbart med skillnaderna mellan att leva i Sverige och Bangladesh, men också de krockar som uppstår i det diplomatiska arbetet där det visar sig svårare än Sofia hade trott att hålla sig till sina ideal. Mina och Nazrin upplever utsattheten i storstaden och alla de svårigheter och faror som ensamma flickor tvingas hantera. Deras nya liv skiljer sig mycket från livet i byn, men ger dem också andra möjligheter.

Jag gillade den här boken mycket och blir extra berörd av de avsnitt som handlar om Mina och Nazrin och beskrivningarna av till exempel textilarbetarnas situation.


Rec.ex. från Norstedts - tack!
I bok nummer två - Den som går på tigerstigar - är Sofia och Janne också huvudpersonerna. De har varit hemma i Sverige över sommaren och när de återvänder till Dhaka får de veta att ett terrorattentat har skett och det har chockat staden svårt. Sofia framhärdar i sitt arbete för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Hennes man Janne tar hand om barnen och vardagsbestyren, men tycker att tillvaron som hemmaman är långtråkig och börjar längta efter något annat att göra. Tillvaron är inte lätt och Sofias situation kompliceras när hon och en amerikansk kollega, Collin, blir fast i ett tigertätt träsk. Snart blir det tydligt att hennes liv kan vara i fara, men det är långtifrån självklart hur privatmoral och globala åtaganden ska balanseras.

Mina och Nazrin finns med även i den här boken, men vi får också lära känna dansarna Dipita och Pinky. De försvinner iväg på nattliga uppdrag på en militärförläggning, men det är inget som deras svenska hyresvärdar vet något om. Men Pinky får en betydande roll är en container med tortyrutrustning dyker upp på fel plats och Sofia ställs inför svåra och farliga beslut.

Precis som i förra boken är det de delar som handlar om kvinnornas situation i Bangaldesh som fångar mitt intresse och driver läsningen vidare. Skildringen av Pinky, som lever som en  hijra (transexuella) är väldigt intressant och jag hade gärna läst mer om Mina. Däremot tröttnar jag lite på Sofia och har svårt att förstå flera av hennes val här. Men båda böckerna är intressanta och spännande och jag lärde mig många nya saker.  Mycket läsvärda!

Om bokcirkeln med Helena Thorfinn kan du läsa här. Då berättade författaren också om hon planerar fler böcker om Sofia och Janne.

Innan floden tar oss
Författare: Helena Thorfinn
Förlag: Norstedt (2012)
ISBN: 9789113040813
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Den som går på tigerstigar
Författare: Helena Thorfinn
Förlag: Norstedt (2017)
ISBN: 9789113075167
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Kul med en ambitiös läsning och att du läste båda i ett svep!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ville vara förberedd när vi skulle träffa dig :)

      Radera