onsdag 8 april 2020

Julen varar väl ända till påska?

Så här dagen innan skärtorsdagen så påskhelgen börjar på riktigt är det hög tid att skriva en rad om de sista julböckerna som jag läste under jul-, nyårs- och trettonhelgen, men inte har lyckats blogga om tidigare, men som jag river av nu innan det är dags för påske-krim.

Rec.ex. från LB Förlag - tack!
Kärlek i mån av snö av Lina Forss var en rar, men lite rörig julroman om Kate som lever med sin dotter Britta i ett generationsboende med sin mamma och hennes systrar. Brittas pappa Rock är en reggaesångare som kanske inte är den bästa av pappor. För att vara säker på att tomten ska komma på julafton hyr hon en tomte via firman Tomteknäck som drivs av Kalle. Han är egentligen barnboksförfattare, men det blir han inte rik på utan måste hitta andra sätt att tjäna in pengar till julklappar. Ja, som ni förstår möts deras vägar och det blir sedvanliga förvecklingar och ett inte oväntat slut. Det hela hade nog varit frid och fröjd, men parallellt finns ett spår om Linas arbete på Svenska Akademin som stökar till det ännu mer och som för mig inte tillför så hemskt mycket.


Rec.ex. från Norstedts - tack!
Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan tar oss tillbaka till ön Mure och Flora. Hennes fd. chef är nu hennes pojkvän och hon borde se fram emot att fira jul tillsammans med honom och sin familj. Men något har hänt kan skaka deras sköra relation. Vi får också följa Saif som flytt från Syrien och nu ska fira sin första jul utan sin familj. Colgan skriver som vanligt mysiga böcker som doftar av mat och kakor, men här finns en svärta som balanserar upp det söta och miljön på den lilla skotska ön är ett extra plus.


Rec.ex. från Norstedts - tack!
En sång för Hedda av Annika Estassy är också en återvändarberättelse. Efter att oväntat fått sparken från jobbet åker Lina hem till Måneby för att hjälpa sin mamma Hedda med familjens gästgiveri.  Relationen mellan Lina och Hedda är inte den bästa och i bakgrunden finns en saknad far som plötslig dyker upp igen. Gästgiveriet är på gränsen till konkurs, men Hedda vägrar ändra på någonting. Med en bruten handled och när julen står för dörren måste hon kanske låta någon annan ta vid. Jag tyckte mycket om den här boken och relationerna människorna emellan. Det var fin läsning i en mysig och vintrig miljö. De som läst Gröna fingrar sökes känner kanske igen en del av personerna  Måneby, men boken kan läsas helt fristående.


Jultrubbel i Snodownia av  Lilly Emme läste jag som en e-boksföljetong (finns som ljudbok också) som känns precis som en amerikansk Netflix-julfilm, men skillnaden att den här berättelsen utspelas i Wales. Dit flyttar tre personer oberoende av varandra, alla med sitt eget bagage, men julen och byns gamla pub för dem samman i gemenskap och medmänsklighet. Sött och snabbläst.


Kärlek i mån av snö
Författare: Lina Forss
Förlag: LB Förlag (2019)
ISBN: 9789177990536
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Julafton på den lilla ön i havet
Författare: Jenny Colgan
Förlag: Norstedts (2019)
ISBN: 9789113094168
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

En sång för Hedda
Författare: Annika Estassy
Förlag: Norstedts (2019)
ISBN: 9789113096872
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jultrubbel i Snowdonia
Författare: Lilly Emme
Förlag: Saga Egmont (2019)
ISBN: 9788726238709
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Skönt att se att fler har julböcker kvar att avhandla. Min Novellixkalender står oavslutad i bokhyllan och tittar på mig :)

    SvaraRadera