torsdag 14 januari 2016

Det är något som inte stämmer

Det var inte alls meningen att jag skulle läsa den här boken just nu, och det var verkligen inte meningen att jag skulle fastna och vara uppe alldeles för sent för att läsa ut den. Men så blev det i alla fall.

Martina Haags Det är något som inte stämmer är en naken och ärlig skildring av en skilsmässa. Det finns väl ingen anledning att inte tro att det finns stora likheter med författarens egen skilsmässa från en känd TV-personlighet och självklart "ser" jag personerna i huvudet när jag läser.

Men i boken heter huvudpersonen Petra. Hon är en författare som åker till Norrland för att vara stugvärd i några veckor och samtidigt skriva på en ny bok och försöka komma över sveket från den man som hon trodde att hon skulle bli gammal tillsammans med.

Hennes man Anders har blivit kär i sin kollega och väntar orimligt lång tid på att säga sanningen. Han lämnat sedan Petra och de två barnen utan utrymme för några diskussioner.

Historien berättas dels genom återblickar på förhållandet och de händelser som ledde fram till skilsmässan, och dels som kapitel i Petras nya bok. Kommer avskildheten på fjället få henne att må bättre och förmå henne att gå vidare?

Frågan är ändå om inte det största sveket kommer sedan, när mannen även sedan otroheten avslöjats. Han fortsätter att ljuga om hur länge det pågått. Han slutar att svara i telefon och hör inte ens av sig när det är något som rör barnen.

Petras oerhörda sorg och den förlamning hon upplever är gripande och speciellt hur hon kämpar för att se till att barnen har det bra trots att hon själv varken klarar av att äta eller sova. Att dessutom ha sin sorg klistrad över löpsedlar och behöva handskas med, minst sagt, framfusiga journalister är svårt att förstå. Det är också hjärtskärande att läsa de partier där Petra förhandlar med sig själv - om jag bara ändrar på det här hos mig själv, om jag bara gör de här sakerna - då kommer han väl tillbaka?

Det här inte alls en bok i samma lättsamma och roliga stil som Martina Haags tidigare böcker. Den är lätt att läsa däremot, men det gäller att öppna den med rätt förväntningar.
Rekommenderas!

Det är något som inte stämmer
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget (2015)
ISBN: 9789164203816
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar