fredag 15 januari 2016

Hemåt över isen

Första boken jag läste i år var Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson. Den utspelas på den lilla ön Hustrun i Roslagens skärgård.

En vinternatt i början av 1900-talet är en grupp ungdomar på väg hem över isen. De har varit på dans på en grannö och i vanliga fall är det en kort och sträcka att gå, men nu blir de överraskade av en storm och det blir en minst sagt dramatisk promenad. Händelsen sätter sina spår på ön för en lång tid framöver.

Parallellt med den berättelsen, får vi läsa om "hemmaflickan" Ellinor. Hon är en medelålders kvinna som tar hand om sin gamle far Algot och att sköter båttaxin och posthanteringen på ön. En dag återvänder fågelmålaren Herrman Engström hem till ön. Han och Ellinor har växt upp tillsammans, men familjerna har aldrig kommit överens. Små bitar i taget får vi veta att Herrman och Ellinor har en historia tillsammans. Herrman blir förbryllad över att Ellinor inte verkar minnas särskilt mycket. Eller låtsas hon bara? Och vad har hennes far undanhållit henne
under alla år som gått sedan Herrman lämnade ön. Kanske kunde livet ha blivit helt annorlunda.

Jag tycker om blandningen av dåtid och nutid. Jag uppskattar stämningen på ön och Ellinors kärlek och omsorg om den. Det är en ganska vemodig och lågmäld berättelse med lugn tempo. Den gör inte mycket väsen av sig. Finstämd läsning.

Hemåt över isen
Författare: Gunilla Linn Persson
Förlag: Bonnier pocket (2015)
ISBN: 9789174294804
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar