onsdag 6 januari 2016

Snövit ska dö

Rec.ex. från Albert Bonniers förlag - tack!
Snövit ska dö är spännande kriminalroman som utspelas i Frankfurt med omnejd.

Boken börjar med att ett skelett av en ung flicka hittas på en övergiven militärflygplats och att en kvinna blir nerknuffad från en gångbro över motorvägen. Båda händelserna visar sig ha koppling till den lilla byn Altenheim dit en flickmördare har återvänt efter tio år i fängelset.

Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein kopplas in på fallet och försöker ta reda på vad som egentligen hände den där kvällen när två flickor försvann spårlöst och den ena flickans 20-årige pojkvän blev dömd för dubbelmord.

Det är en berättelse med stort läsdriv och det är riktigt spännande på sina ställen. Den manliga polisen är ganska typisk, men den kvinnliga karaktären är uppfriskade fri från alltför många polis-klichéer. Även om det ganska tidigt står klart att gärningsmannen inte är den man trodde och läsaren åtminstone får korn på en av skurkarna tämligen omgående, så bjuder boken på några överraskningar. Den spända stämningen i den lilla byn, där alla invånare bevakar sina intressen, är klaustrofobisk och det är otäckt att tänka på vad människor gör för att hålla skenet uppe. Kanske tappade den lite fart mot slutet, med alla turer i upplösningen, men jag läste boken ivrigt och blev riktigt underhållen under tiden. Nele Neuhaus kan vara en författare värd att hålla ögonen på.


Snövit ska dö
Författare: Nele Neuhaus
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2015)
ISBN: 9789100152352
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer:

 1. Tack för tipset! En ny författare för mig som verkar spännande.

  SvaraRadera
 2. Den blev jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 3. Det jag gillade mest var förutom spänningen hennes sätt att skildra hur det lilla samhället gaddar ihop dig mot Tobias som är det svarta fåret. Riktigt obehagligt. Men slutet var lite rörigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var det inte bara jag som tyckte att slutet var stökigt.
   Håller med om skildringen av stämningen av byn.

   Radera