tisdag 28 augusti 2012

Mitt perfekta liv

Jag har läst om ungdomsboksförfattaren Sarah Dessen här och där på bokbloggar och speciellt *Malin* brukar alltid puffa lite extra för hennes böcker. Klart jag blir nyfiken ;)

Nu har jag läst Mitt perfekta liv och kan absolut förstå varför så många gillar Sarah Dessen. Det är inte det bästa jag har läst i genren och det är ingen världsomvälvande historia, men det är något i berättelsen och språket som gör att det känns äkta och genomsympatisk. En känsla. En stämning. "Som sockervadd för lässjälen", står det på baksidan av min pocket och det är en ganska bra beskrivning. Fast det här är inte lika sötsliskigt som sockervadd, men ni förstår känslan.

Macy har nyligen förlorat sin far och kämpar hårt för att hålla ihop. Om hon uppför sig perfekt, ser perfekt ut och har en perfekt pojkvän kanske det börjar kännas bättre. Pojkvännen Jason är hennes ideal - toppstudent, engagerad, noggrann och välplanerad, rationell utan att låta känslorna styra. Hon vill bli som Jason.

Men när Jason åker på "brain camp" över sommaren och Macy låter honom veta hur mycket hon tycker om honom drar han öronen åt sig och föreslår att de ska göra uppehåll i sin relation över sommaren.

Macy är fast med sin stressade mamma och ett trist sommarjobb på biblioteket hela sommaren. Av en slump träffar hon Delia och börjar jobba extra på hennes cateringfirma. Där träffar hon också Kristy, Monica, Bert och Wez och de är allt annat än välplanerade. Macy upptäcker snart att hon gillar kaos mer än hon hade trott. Det visar sig att Wez också har förlorat en förälder, men det är inte bara därför Macy känner sig så bekväm med honom.

Nu har jag haft turen att inte förlora någon nära (peppar, peppar), men jag inbillar mig att det här är en bra beskrivning av hur det kan vara. Macy klandrar sig själv. Hon undantrycker sin egen sorg för att inte göra mammans värre. Hon undviker saker som påminner om fadern för att skydda sig själv. Hon söker det perfekta för att försöka återfå någon slags kontroll. Som om att vara perfekt på något vis kan kompensera faderns död.

Det håller ju inte i längden så klart. När hon vågar bjuda in lite kaos och mänsklighet i sitt liv får hon också mod att komma ihåg de saker hon älskade med sin pappa och det hjälper henne att läka.

En del saker är väldigt tillrättalagda i den här boken. Jag vet från sida ett vad det är Macy ska "bryta sig loss" ifrån och så fort Wez introduceras i boken så vet jag att det är han som ska hjälpa henne. Det är dock ingen "spoiler" att berätta detta, att veta detta för Dessen gör vägen dit intressant och i ärlighetens namn så är vi väl alla svaga för lyckliga slut ;)

Jag blir sugen på att läsa fler av Sarah Dessens böcker! Blir du?

1 kommentar:

  1. Vad roligt att du läst en Dessen! :-)

    De brukar inte innehålla överraskningar men en hel massa feel good serverat med ett träffsäkert språk. Man vet vad man får när man läser en Dessen.

    SvaraRadera