söndag 17 mars 2013

Böcker om böcker: februarisammanfattning

Oj, nu har era länkar för marsböckerna börjat ramla in , så det är hög tid att ta tag i sammanfattningen av förra månadens läsning.Jag ber om ursäkt igen för att det har dröjt, men vi har som sagt varit galet sjuka här.

Om man deltar i flera läsutmaningar är det smart att försöka slå två flugor i en smäll. Det gjorde Mimmimarie när hon valde V.S. Naipauls bok Att läsa och skriva, En personlig betraktelse. Den platsar både här och i hennes nobelprisutmaning. En essä om författarens eget förhållande till böcker om läsning. En liten pärla.
Bloggbohemen valde att återuppta bekantskapen med boken Drottningen vänder blad av Alan Bennett. Drottningen är i det här fallet Storbritanniens överhuvud som av en slump råkar på en bokbuss och känner att hon bör låna en bok. Men den handlar också om att upptäcka tjusningen med läsning. Trivsam läsning.
(Vad Mimmimarie tyckte om den tidigare i utmaningen kan ni läsa här)En muppig bok kallar (Inte så) Anonyma bibloholister sin februaribok Mitt liv som bok av Paul Desalmand. Det är inget hon rekommenderar - tvärtom önskar hon den ett hemskt öde: "Jag är så less på den där dryga boken till slut att jag unnar den en ganska elak död. Papperstuggen? För milt."
(vad Bloggbohemen tyckte om boken tidigare i utmaningen kan ni läsa här)

Flickan och böckerna läste The Case of the Missing Books av Ian Sansom. Enligt bloggerskan är den förvisso farsartad, men med det försonande draget att den beskriver en kärlek till Nordirland, till bokfolk och till böcker.
(vad jag tyckte om den tidigare i utmaningen kan ni läsa här)

Laurence Cossés Drömbokhandeln hamnade denna månad i Bokhyllan i pepparkakshuset och den gjorde att hon fick både en trevlig läsupplevelse och en lång lista med nya boktips.
(vad Gothiques bokblogg tyckte om den tidigare i utmaningen kan ni läsa här)
Bokföring enligt Monika fyller en vit fläck på sin litterära karta med att läsa sin första bok av Kerstin Ekman. Boken Grand final i skojarbranschen som är en sk. autofiktion, fiktion med självbiografiska inslag, imponerar dock inte. Det var "som att lyssna på en historieberättare som hela tiden tappar tråden". Bloggerskan ger dock inte upp om Ekman, utan ska ge henne ytterligare en chans. Bra! :)


En bok om att skriva böcker är tipset från Violens boksida den här omgången. Bodil Malmstens bok Så gör jag: konsten att skriva är en repris, men det verkar inte vara en nackdel: "Det här är en bok som man bör äga. Helt enkelt av den anledningen att den bara måste läsas igen och igen."
(den här boken har även jag läst nyligen, men inte till utmaningen. Mitt inlägg hittar ni här)Ja, det var februariböckerna. Fick ni någon ny bok på er läslista? ;)

2 kommentarer: