måndag 8 april 2013

Böcker om böcker: marssammanfattning

Nu går utmaningen "böcker om böcker" in i slutspurt. Den 23 april är det världsboksdagen och då avslutas utmaningen med en utlottning av ett bokpaket bland er som deltagit. Jag kan inte avslöja innehållet för det kommer att vara specialanpassar efter vinnaren, men det kommer att innehålla två böcker och lite annat smått och gott.


Men här kommer först marssammanfattningen:

Mimmimaries böcker läste Brev till en bokhandel, 84, Charing Cross Road av Helene Haniff i mars. Det är "ett tidsdokument över ett svunnet sätt att kommunicera" och en pärla som vi inte får missa. Jag kan bara hålla med.

Om man vill läsa en annan slags berättelse om en bokhandel kan man göra som Bokhyllan i pepparkakshuset och läsa The Haunted Bookshop av Christopher Morley. Det är tvärtemot vad man kanske kan tro, ingen spökhistoria, utan mer en spionhistoria. Hm, låter intressant.
Vårtrötthet kan drabba så här års och med den kan det uppstå en lässvacka, men Bloggbohemen löste det med att läsa  96 böcker i mars! Hur gick det till undrar du? Jo, genom boken 96 romaner för dig som fortfarande har bråttom av Henrik Lange. "Snabb och lätt litteraturorientering" och ett "tilltalande koncept". Bra tips för att kommaur en lässvacka!
Bokföring enligt Monika tog sig an Markus Zusaks Boktjuven, som nästan redan är en klassiker. Men Monika var lite skeptisk: "jag [har] undrat lite över hur bra en bok om en bokstjälande flicka i Nazityskland skulle kunna vara?". Som tur var gav hon den en chans i alla fall och omdömet blev stålande: "Jag är så glad att jag läste den till slut för det här är faktiskt det bästa jag läst på väldigt länge."
Om du inte har läst den än är det kanske din tur nu?


Flickan och böckerna har hittat ännu ett blodigt biblioteksmord. Miss Zukas and the Library Murders av Jo Dereske är den första delen i en serie om bibliotekariedetektiven Wilhelmina Zukas. Huvudkaraktären här är "fantastiskt stereotyp, men i Helmas fall har detta fått bli något positivt och drag som ordningsamhet och besserwisseri blir hennes superpowers". Jag vet inte vad ni säger, men jag blir väldigt nyfiken!Violens boksida har hittat ännu en essäsamling, denna gång av René Vázquez Diaz. Skygga väsen är en bok med "många kloka tankar om böcker, kända eller okända" Violen uppskattar essäens format som läsupplevelse och inspiration: "Det är just det jag gillar med essäns sätt att vara. Någon skriver om sina erfarenheter, sina tankar, sina åsikter om en bok. Det är inte en recension, det är inte ett sammandrag som ska vara politiskt korrekt. Det är bara essäistens helt egna upplevelser."
Jag läser själv inte essäer speciellt ofta, men genom Violens boksida har jag fått upp ögonen för flera samlingar som verkar väldigt spännande
Själv läste jag The Fault i Our Stars av John Green i mars. Men det är ju en bok om cnacersjuka undomar säger du? Ja, men det är också en berättelse där en bok föder hopp, för människor samman och som får dem att försöka uppfylla sina drömmar. Det måste väl räknas?

Jag saknar ett par länkar den här månaden och hittar inget på bloggarna, men hojta bara till så lägger jag upp de saknade marsböckerna här.

Vad läser ni i april?

5 kommentarer:

 1. Alltid lika kul med sammanfattningarna! Min aprilbok kommer att bli Nej! Jag vill inte gå med i en bokcirkel av Virginia Ironside.

  SvaraRadera
 2. Många boktips den här gången :) April-boken blir Håkan Nessers Himmel över London, den är faktiskt redan utläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst var det.
   Nessers bok har jag också läst. Det ska bli kul att höra vad du tyckte om den.

   Radera
 3. Tack - kul att du gillar.
  Ironsides bok har jag läst för länge sedan, men minns tyvärr inte mycket av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironsides bok visade sig inte vara något för mig så jag läste den här boken som avslutning på utmaningen istället: http://bloggbohemen.blogspot.se/2013/04/mathilda.html

   Radera