tisdag 16 december 2014

Lilla smycket

Idag har vi boktwittrat om boken Lilla smycket av Nobelpristagaren Patrick Modiano. Den nätta lilla boken rymmer mycket, så vi hade en hel del att prata om.

Den handlar om den 18-åriga Thérèse som en dag tycker sig känna igen en kvinna på gatan och att den kvinnan är den mor som för tio år sedan påstås ha dött i Marocko,
Thérèse följer efter kvinnan i den gula kappan och det blir startpunkten för en märklig resa tillbaka till minnen som länge varit undanträngda.
Gränserna mellan dåtid och nutid, mellan verklighet och fantasi är flytande i denna vemodiga berättelse. Det handlar om ensamhet, sorg, saknad och om föräldrar och andra vuxna som inte finns till hands för barnen.

Staden Paris spelar en viktig huvudroll där Thérèse vandrar gatorna fram och även om jag inte känner till Paris så väl, så känns det nästan som att jag är där. Det är tydligen något författaren är mån om - att skildringarna av staden ska vara så korrekta som möjligt.

Barns utsatthet är ett återkommande tema i Modianos böcker och mycket av det han beskriver bär likhet med författarens egna upplevelser. Det är också det som griper tag i mig mest! Utsattheten - Thérèse när hon var liten och den lilla flickan hon ibland är barnflicka åt. Hennes föräldrar beter sig synnerligen märkligt - de nämner till exempel aldrig flickan med namn. De lämnar henne ensam hemma på kvällarna och låter henne gå ut ensam på nätterna för att "vänja sig vid mörkret".
Det är inte svårt att se paralleller till Thérèse egen tidiga uppväxt där hon tyckts ha varit utlämnad åt en (i läsarnas ögon) nyckfull och egoistisk mor som såg sitt barn mer som en accessoar snarare än som en individ.

Huvudpersonen bryts snabbt ner av minneskarusellen och det ligger en ödesmättad stämning över hela läsningen. Det här kan inte gå bra och som läsare vet jag det hela tiden.

Det är dock inte en tung läsning trots alla svåra saker som händer och har hänt. Det är en bok som vinner på att läsas i ett långsamt tempo för att hinna ta in detaljerna. Det är en bok som väcker mersmak för Modianos författarskap.


Lilla smycket
Författare: Patrick Modiano
Förlag: Elisabeth Grate bokförlag (2012)
ISBN: 9789186497194
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar