onsdag 3 december 2014

Fisken i snön

Fisken i snön - med hälsning från hospitalet  av Malin K. Eriksson är berättelsen om Elin som kommer till hospitalet i Växjö efter en händelse då hennes syster dog under oklara omständigheter. Hon kommer från en fattig familj, men tacka vare släktskap med sockenprosten får hon komma till ett hospital dit annars mest flickor från fina familjer skickas.

Boken utspelas på 1860-talet och kvinnor kan spärras in på hospital på grund av exempelvis oanständigt beteende och hysteri. Det var säkert inte särskilt svårt att uppföra sig oanständigt, med tanke på att all kvinnlig sexualitet ansågs skamlig på den här tiden. Elin har också epilepsi som vid den här tiden nästa ansågs vara en sinnessjukdom och personer med den sjukdomen blev ofta utstötta. Men det var inte ett sådant anfall som Elin hade när syster dog, utan något annat som hon har enorma skuldkänslor över.

Elin bearbetar sin sorg och skuld över systerns död genom att skriva brev till henne och dessa brev blandas med betraktelser från hospitalet och återblickar kring livet hemma i den fattiga stugan.

Boken är utgiven på eget förlag och här finns en viss obalans i satsytan (textsättningen) som var lite ovant i början (och kanske något fler korrekturfel än vad som är ok), men på det stora hela störde det inte läsningen.

Utan att vara speciellt insatt i den här perioden i Sveriges historia tycker jag att författaren beskriver ett mycket trovärdigt och gripande kvinnoöde. Under olyckliga omständigheter och styrd av tidens konvenans är Elin utlämnad till andra människors godtycke. Jag hade en riktigt trevlig lässtund. Fisken i vattnet är en intressant historisk roman som förtjänar att hitta fler läsare.Fisken i snön : med hälsning från hospitalet
Författare: Malin K Eriksson
Förlag: Bankeryd bok och kultur (2014)
ISBN: 9789198129793
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Boken låter väldigt intressant och jag tycker om historia. Den skriver jag upp med en gång:).

    SvaraRadera