lördag 11 juli 2015

Den unga eliten

Rec. ex. från Modernista - tack!
Nu var det ett tag sedan jag läste Den unga eliten av Marie Lu. Förutom att jag på något vis tycker att titeln känns lite fånig, så var det en spännande bok.

Den utspelas i en dystopisk värld som drabbats av en slags blodfeber. Många dog och andra blev märkta av sjukdomen på ovanliga sätt. Många tror att de har mystiska och kraftfulla gåvor. De kallas malfetto och jagas av en organisation som tror att de vill förstöra nationen.

Adelina Amouteru överlevde sjukdomen, men hennes tidigare svarta hår är silverfärgat och hon har ett ärr där hennes ena öga satt. Hon känner att hennes familj ser henne som en börda och att hennes far skäms över henne. Hon värvas av en grupp malfettos, som kallar sig den unga eliten, och som inte är rädda för att använda sina krafter och slåss för sin rätt att finnas. Frågan är bara vad Adelina har för krafter och om hon i så fall kan använda dem på rätt sätt.

Som sagt, en spännande bok, Snabbläst med bra läsdriv. Dock har jag lite svårt att känna mig helt engagerad i karaktärerna - de känns lite schablonmässigt skildrade. Men det är tillräckligt bra för att jag ska kunna tänka mig att läsa fortsättningen.

Den unga eliten
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176450932
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar