torsdag 7 april 2016

Parfymsamlaren

Rec.ex. från Harper 
När den unga Grace Munro får reda på att hon är den enda arvtagaren till madame Eva d'Orsay - en person hon aldrig tidigare hört talas om - är det starten på en upptäcktsfärd in i det förflutna. Grace lämnar sin trygga, men inte särskilt lyckliga, tillvaro i London och reser till Paris för att ta reda på vem hennes välgörare är. Hon får inblick i en värld full av dekadens, glamour, fest och exklusiva parfymer. Det finns också kärlek, olycka och stor sorg. Grace inte särskilt världsvan och vanligtvis en försiktig person. Hon blir överväldigad och förbryllad - hon inte kan inte förstå hur den information hon får hör ihop med henne. Kanske finns svaret på gåtan i det övergivna parfymeri som slumpen - eller ödet - leder henne tillP

Upplägget i Parfymsamlaren av Kathleen Tessaro är en berättelse med vartannat kapitel i dåtid i det dekadenta 1920-talet och vartannat i Grace egen tid (1950-talet). Kontrasterna där emellan skapar dynamik och gör läsningen ganska intressant. Det blir dock aldrig någon riktig djupdykning i personporträtten och jag saknar det där riktiga engagemanget i karaktärerna.
Bokens "mysterium" och upplösningen är helt förutsägbar väldigt tidigt i boken, men blir trots det ganska abrupt när det väl kommer.

Trots det blir jag underhållen av den här boken. Jag tilltalas av beskrivningarna av miljöer och kläder. Och inte minst av dofterna!
Det är en väldigt sinnlig läsning.

Parfymsamlaren
Författare: Kathleen Tessaro
Förlag: HarperCollins Nordic (2016)
ISBN: 9789150917512
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar