söndag 11 mars 2018

Ragga som du shoppar

Den här texten har tidigare publicerats på Kulturkollo.

Den här veckan har vi pratat om chicklit på Kulturkollo, och precis som min Kollo-kollega Lotta var inne på i början av veckan, så har chicklit-genren inte varit den piggaste av genrer på sistone, men det finns hopp. Jag har läst Lin Janssons debut Ragga som du shoppar och den känns väldigt mycket som en nutida Bridget Jones dagbok. Dagboksformen hjälper förstås till att leda tankarna dit. Likaså kombinationen av gult och rosa på omslaget, som är precis samma som på min slitna pocketutgåva som står i hyllan.

Karaktärerna är också lite lika - den charmiga, förvirrade tjejen som börjar närma sig 30 år. Festandet, tjejkompisarna, dejtandet. Funderingarna på vad man hon vill göra med livet. I likhet med Bridget är huvudpersonen i den här boken också så där förtjusande klantig och hamnar i dråpliga situationer både på jobbet och privat, men som en extra bonus är Ragga som du shoppar härligt befriad från viktnojan hos Bridget Jones!

Huvudpersonen är alltså Lovisa och det enda hon är säker på är att hon inte vill tillbringa en sekund till på jobbet i butiken Friluftsliv & Fritid där butikschefen Lukas inte bara är allmänt sur, utan också verkar göra sitt bästa för att förpesta tillvaron för henne. Den enda anledningen till att hon står ut på jobbet är kollegan Adrian. Om hon får träffa honom och sukta efter honom lite på avstånd, då kan hon stå ut med att sortera myggmedel och att hantera omöjliga kunder. Ja, och så finns ju det där lilla problemet att hon faktiskt inte är särskilt bra på något speciellt och inte har en aning om vad hon skulle jobba med annars.

Bokens titel då? Den sammanfattar det råd som Lovisas kompis ger henne när det gäller killar:
"Du måste byta raggningsmetod! Börja ragga som … typ som … som du shoppar! Du går fram till de sexigaste, snyggaste skorna i butiken och säger: Er vill jag ha! Kom! Precis så ska du göra med killar."
Det råder tar henne kanske inte precis i den riktning som hon hade trott, men det sätter igång någonting hos Lovisa som så småningom leder henne framåt mot något som kan komma att bli riktigt, riktigt bra.

Lin Jansson skakar definitivt nytt liv i chicklit-genren och hon gör det mycket snyggt. En skarp och rolig dialog gör att det är en fröjd att läsa boken och författaren har lyckats göra karaktärerna både lite "typiska", men på samma gång med en uppfriskande skön stil. Ett stråk av svärta finns här också och det är sant att det många gånger gör en chicklit- eller feelgoodroman bättre. Den parallella berättelsen om Lovisas familj - om systern Olivia som kämpar mot mörkret, om föräldrarna som inte förmår och om Lovisas kamp för sin syster - gör boken till mer än bara lättsam underhållningsläsning.

Ragga som du shoppar känns som en bok som är väldigt mycket i sin tid. Den är uppfriskande och trovärdig - och väldigt kul!

Ragga som du shoppar
Författare: Lin Jansson
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137151427
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: