söndag 7 april 2019

Där rosor faktiskt dör

Rec.ex. från Historiska Media - tack!

Häromveckan landade den här boken hemma hos mig. Jag har tidigare läst Ewa Klingbergs Huskvarna-serie (Manglade dukar och vikta servetter, Lånat silver och krossat glas,Vaxade juveler och brända hjärtan), men Där rosor faktiskt dör är första boken i en ny serie om en begravningsbyrå i Tranås.
Boken börjar med att huvudpersonen Sandras Sverigesemester får ett hastigt avslut då hennes moster Majken ringer och berättar att hennes man har gått bort. Sandra får vända bilen och åka till Tranås för att försöka reda upp dödsboet och affärerna i den begravningsbyrå som mostern och hennes man drivit i många år. När Sandra börjar sätta sig in i bokföringen upptäcker hon att firman är på gränsen till konkurs och att mostern riskerar att förlora både firman och sitt hus. Sandra ha ingen annan väl än att försöka få Begravningsbyrån Tranan på fötter igen, men hon har ingen erfarenhet alls av begravningsbranschen och Majken gillar inte alls förändringar, så det är minst sagt en utmaning.

Ewa Klingberg har valt en ovanlig miljö för en feel good-roman, men det fungerar ändå väldigt bra. Sandras uppriktiga önskan att hjälpa sin moster och balansen mellan det och de förändringar begravningsbyrån måste gå igenom för att överleva bidrar till ett bra driv i boken, en den somriga småstadsmiljön känns trivsam och hemtrevlig. Jag har tyckt väldigt mycket om de historiska parallellspår som finns i Huskvarna-serien, men det här är ett annat upplägg som kanske inte blir lika dynamiskt, men som är trevlig och underhållande läsning. Jag kommer absolut läsa fortsättningen för att se hur det går för Sandra och Begravningsbyrån Tranan.

Jag har tidigare även läst Stenhuggarens dotter av samma författare.

Där rosor faktiskt dör
Författare: Ewa Klingberg
Förlag: Historiska Media (2019)
ISBN: 9789175458601
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

  1. Klingbergs Huskvarna-serie var fin kvinnohistoria också, ska läsa denna snart.

    SvaraRadera
  2. Ska absolut läsa den här serien! Gillar att hon valt just en så udda arbetsplats.

    SvaraRadera