måndag 3 augusti 2015

Främlingen

Ta ett stycke tidsresa tillbaka till mitten av 1700-talet. Addera vilda och stolta skottar. Lägg till lömska engelska soldater och en stor portion blodiga slagsmål och en hel del sex. Där har du receptet på denna bok - Främlingen av Diana Gabaldon.

Minus för att det är lite väl många scener där hon råkar illa ut och klarar sig ganska bra själv, men som ändå alltid måste räddas av sin man.

Stort minus för att det är så många tillfällen i boken i intima situationer när mannen säger att han "ska ta henne som en hora" och dominerar henne. Det ska måhända avspegla tidens kvinnosyn, men - nej.
Sexscenerna hade kunnat vara bra och lite annorlunda, eftersom det är kvinnan som är den erfarna men det förekommer också ofta att kvinnan säger nej, men ändå till slut "besegras" och "betjänar" mannen. Trist "munnen säger nej, men kroppen säger ja"-trams.

Plus för att den kvinnliga huvudpersonen är en kvinna som inte ber om ursäkt för det hon kan (medicin) eller för sin sexualitet (när det sker på hennes villkor). Dessutom räddar hon livet på hjälten flera gånger.

Trots minusen var det ändå underhållande läsning och jag blir också nyfiken på TV-serien, som jag har hört ska vara snygg.

Jag kryssade "With a red cover" på min sommarbingobricka.

4 kommentarer:

 1. Jag började på den serien men ledsnade efter 3-4 tegelstenar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, känner mig inte så sugen på att läsa alla sju eller vad det är. Kan tänka mig att man tröttnar.

   Radera
 2. Jag hade lite svårt för den faktiskt. Jag hade typ älskat den när jag var 18 men för en 48-åring blev den lite för mycket av allt. Det är inte subtilt precis. Och sexscenerna gillade jag inte alls. Det är Ayla-varning på dem.

  SvaraRadera