tisdag 25 augusti 2015

Tigrar i rött väder

Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann utspelar sig på USA:s östkust under fyrtio, femtio- och sextiotal. Det här var en bok som jag läste någon gång under försommaren när hade ett fasligt lästempo och därför har lite svårt att komma ihåg vad böckerna handlar om. Därför får jag ta till lite hjälp för att friska upp minnet. Så här beskrivs handlingen av förlaget: 

"Nick och hennes kusin Helena har vuxit upp tillsammans på den gamla släktgården Tiger House  - själva symbolen för östkustglamour  - där de levt ett liv i tryckande sommarvärme, med solblekta båtbryggor och nattliga cocktailpartyn. Under tiden efter andra världskrigets slut tycks världen stå öppen. Helena ger sig i väg till Hollywood för att söka äktenskaplig lycka, medan Nick är på väg att återförenas med sin unge make Hughes, som just ska återvända från kriget. Men snart börjar den gyllene fasaden spricka. Helenas make är inte mannen han verkat vara, och Hughes kommer tillbaka från kriget sluten och distanserad. Åter i Tiger House, på 1960-talets rand, försöker Nick och Helena nu tillsammans med sina barn Daisy och Ed återerövra frihetskänslan från förr. Men allt ska komma att förändras när barnen gör en hemsk upptäckt: någon har blivit mördad i närheten av det vackra sommarstället. Släktingarna kastas ut ur sina invanda banor, hemligheter kommer i dagen, och inget i deras liv kommer någonsin att bli sig likt igen."

 Läsningen gick snabbt och lätt även om stämningen i boken var spänd och lite ödesmättad. Jag gillade kontrasterna mellan det dekadenta sommarlivet i sommarhuset och huvudkaraktärernas skavande olycklighet. Det är en snyggt konstruerad berättelse. Och omslaget är också snyggt!

Jag kryssade "That you chose because of the cover" på min sommarbingobricka.

4 kommentarer:

  1. Den här har jag haft i bokhyllan sedan årets bokrea. Ser fram emot att läsa den så småningom.

    SvaraRadera
  2. jag gillade boken: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2012/10/tigrar-i-rott-vader.html

    SvaraRadera