torsdag 22 december 2016

Arton grader minus

Rec.ex. från Forum - tack!
Oj, oj, oj! Jag absolut slukläste den här boken under en sjukdag här hemma. Så spännande! Arton grader minus är den första bok jag läser av Stefan Ahnhem och jag är säker på att det blir fler.

Det här är tredje delen i en serie om Helsingborgspolisen med Fabian Risk i spetsen. Visst hade jag haft mer grundinfo om karaktärerna om jag hade läst de två tidigare böckerna, men det fungerade fint att läsa fristående.

Boken inleds med en biljakt genom centrala Helsingborg. Den jagade bilen kör ut från kajkanten i Helsingborgs hamn och rakt ner i vattnet. Bilföraren so visar dig vara en välkänd och mycket rik affärsman, hittas död i vraket, men vid en närmare undersökning visar det sig att mannen varit död länge och dessutom att han har varit nedfryst.

Risk och hans kollegor inser snart att de har att göra med en mycket intelligent, utstuderad och helt orädd gärningsperson som har specialiserat sig på identitetsbyten, men förödande följder för både den drabbade och personer i deras närhet. Helsingborgspolisen ger sig in en jakt mot klockan för att förhindra att fler personer råkar ut för den skoningslösa kamelonten.

Samtidigt undersöker Helsingörspolisen fall med oprovocerat våld mot uteliggare, ett fall så brutalt att en man avlider. Dunja Hougaard har blivit omplacerad från kriminalpolis till ordningspolis, men har svårt att släppa fallen och börjar göra sina egna undersökningar. Spåren ledet henne till Helsingborg.

Här är balansen mellan spänning och polisernas privatliv precis lagom och jag imponeras en skickligt konstruerad plot som gör att jag som läsare inte har tråkigt en sekund. Helsingborgsmiljön är lite bekant för mig och det blir ett extra plus i läsningen. Det är en driven och smart kriminalhistoria och den väcker mersmak.

Har du något krimi-älskare i din närhet så blir den här julröda boken en garanterad succé som julklapp.

Arton grader minus
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Forum (2016)
ISBN: 9789137149097
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar