onsdag 21 december 2016

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan

Rec.ex. från Printz - tack!
Det är ju tid för julböcker och vi läste och konfererade om Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy Kulturkollo i början av månaden.

Den handlar om Asta som återvänder till den den lilla katolska byn på Irland som hon lämnade för sexton år sedan. Då var hon ung, ogift och gravid. Hon lämnade sin familj och skapade sig ett nytt liv för sig och sin dotter Kitty i London. Nu har hon fått i uppdrag att skriva en artikel om en gråtande helgonstaty i hembyns kyrka och hon vill gärna imponera på sin snygga chef Conan. Hon ser inte fram emot att resa hem, men det rör sig bara om några få dagar och sedan kan hon och Kitty resa hem till London igen och fira jul. Men som ni förstår så kommer den planen inte att bli riktigt som hon hade tänkt.

Förutsättningarna för boken kändes toppen. Jul i en liten by på Irland är klockrent och här finns flera excentriska karaktärer. Det romantiska intresset avslöjar sig ganska snabbt då det visar sig att en attraktiv ensamstående man har flyttat in i byn – och så har författaren kryddat det hela med en väldigt snygg katolsk präst också.

Jag gillar flera av ingredienserna vad gäller familjerelationerna i den här boken och jag gillar Astas faster Peg allra bäst. Men romantiken lämnar lite övrigt att önska. Det är ett klassiskt triangeldrama där huvudpersonen väljer mellan två läckra män och inte riktigt vet hur hon ska göra (det behövs inte särskilt mycket för att läsaren ska räkna ut ut det ska gå), men det tycker jag är ett helt OK upplägg. Men jag saknade lite mer gnistor mellan Asta och hennes potentiella män. Det räcker inte bara att skriva att hon attraheras av dem, det måste märkas på andra sätt också.

Här finns ju också en svärta som kan ge en sockersöt bok ett lyft och djup om det används rätt. Svek och komplicerade relationer är precis sådant som kan fungera. Men, utan att spoilra för mycket, finns här en oerhört allvarlig sak i Astas förflutna som tas upp som en sidohistoria. Det är ett trauma, som kommer i skymundan från Astas jakt på kärlek. Frågan är om inte författaren drar det för lång i det här sammanhanget, det finns inget bra sätt att komma till försoning och fortfarande få till ett lyckligt slut och då blir det istället nästan en bagatell.

Och - en sak som jag reagerade verkligen starkt på är språkbruket! Det tar kål på all julstämning i den här boken. Jargongen kvinnorna emellan ”kryddas” med ord som slampa, slyna och slinka. Om avsikten är att få dem att framstå som frigjorda och moderna så är det verkligen inte särskilt lyckat.

Synd på så bra förutsättningar.

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan
Författare: Claire Sandy
Förlag: Printz (2016)
ISBN: 9789188261373
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Och där tror jag att jag bestämde mig för att inte läsa denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns bättre i denna genre, men inte så mycket översatt.

      Radera