söndag 13 juni 2021

Var inte rädd för mörkret

Nästa sommarlovsboktips är en deckare av en debuterande författare. Jag läste den i påskas, men den passar lika fint att läsa på sommaren.


Författaren Kristina Agnér bor i Lund precis som jag och vi är bekanta från bloggsammanhang och har träffats vid lite olika tillfällen. Boken däremot utspelas i Småland dit huvudpersonen Alva tar sin tillflykt efter ett uppbrott från ett förhållande. Hon ska göra iordning ett gammalt torp för försäljning. Det har hon ärvt av sin mamma som nyligen gått bort. Alva har inget intresse av att behålla det, utan vill snabbt få det säljklart så att hon kan återvända till sitt vanliga liv.

Väl på plats hittar Alva ny information som får henne att misstänka att hennes mor inte dog en naturlig död, och när moderns död dessutom verkar ha kopplingar till en ung kvinnas försvinnande för länge sedan, kan Alva inte låta bli att börja forska i saken.

Kristina Agnérs bok är en klassisk deckare där spänningen byggs upp bit för bit och där många hemligheter som varit dolda länge kommer upp till ytan. Miljön i den småländska skogen bidrar till stämningen och persongalleriet på den lilla orten är omsorgsfullt porträtterat.

Det är alltid lite nervöst att läsa - och framförallt skriva om - böcker som är av någon man känner, men Var inte rädd för mörkret är lätt att tycka om. Det är ett gediget hantverk i den trevliga, om än kanske lite märkliga, genren ”mysdeckare”. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av författaren.

Var inte rädd för mörkret
Författare: Kristina Agnér
Förlag: Albert Bonniers förlag (2021)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar