onsdag 4 februari 2015

Huset Longbourn

Huset Longbourn av Jo Baker är berättelsen Stolthet och fördom, men berättad ur tjänstefolkets perspektiv. Longbourn är alltså huset där familjen Bennet bor och när de har fullt upp med kläder, baler och frierier utspelas det helt egna dramer på våningen under. i centrum står husan Sarah och det är genom hennes ögon vi oftast ser familjemedlemmarna och får detaljerad inblick i deras ovanor. Tjänstefolket har ett hårt arbete och många gånger är det både otacksamt och otryggt, men det finns även plats för romantik. Den hemlighetsfulle butlern James Smith börjar arbeta i huset och fångar Sarahs intresse. Han verkar komma från ingenstans, men blir både mr Bennet och kokerskan mrs Smith verkar veta mer om Smith än de vill berätta.
Sarah blir också uppvaktad av mr Bingleys mörkhyade betjänt när han allt oftare kommer till Longbourne med bud till de familjen Bennet och han kommer så småningom erbjuda henne ett nytt slags liv.

Jo Baker skriver den här berättelsen på ett smart sätt och "grundhistorien" (som man nog bör känna till för att få full behållning) ligger hela tiden som ett ledmotiv genom berättelsen. Det är spännande med bra läsdriv och på det hela en väldigt trevlig läsning!


Huset Longbourn
Författare: Jo Baker
Förlag: Wahlström & Widstrand (2014)
ISBN: 9789146224907
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer:

 1. Jag har varit så himla nyfiken på den här boken. Tänk att det komemr så mycket BRA litteratur i spåren liksom. Fanfiction på klassiker fast med kvalitet, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar det också! Har du läst "När döden kommer till Pemberly?"

   Radera
 2. Jag läste den i våras och tyckte väldigt bra om den. Berättelser som skrivs "i kölvattnet" på Jane Austen kan vara så olika. Men det är alltid kul att undersöka hur olika författare tänker sig en fortsättning på hennes klassiska böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett intressant upplägg. Gillade denna bättre än zombie-boken ;)

   Radera
 3. Har den hemma och den väntar på att bli läst :-)

  SvaraRadera