torsdag 25 juni 2015

Och bergen svarade

Khaled Hosseinis böcker är alltid rasande vackra och gripande. Och bergen svarade är inget undantag. Jag är dessutom svag för släktsagor, så den här boken passade mig precis.

Berättelsen kretsar runt syskonen Pari och Abdullah. De lever i en mycket fattig by i Afghanistan. Familjen växer och när det inte längre finns någon mat, ser deras pappa ingen annan utväg än att sälja Pari till en barnlös familj i Kabul. Abdullah blir förtvivlad och händelsen bryter ner fadern. Syskonens parallella berättelser är mycket intressant lösning och deras saknad efter varandra löper som en röd tråd genom boken.

Den beskrivs som en "hjärtslitande familjesaga om föräldrar och barn och bröder och systrar. Om människor som älskar, sviker och förlåter, som är i stånd att döda men också att ge sina liv för varandra." Det är också ett intressant tidsdokument över Afghanistan och den politiska utveckling från mitten av 50-talet till nutid.

Vi pratade om den hör boken på #boktwitt för en tid sedan och jag tror att nästan alla överens om att det var en bok som berör på djupet.

Språkligt är den en ren njutning att läsa!

Jag har tidigare läst Flyga drake och Tusen strålande solar av samma författare.

12 kommentarer:

 1. Jag tyckte faktiskt att den här boken var den svagaste av hans tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen strålande solar är min absoluta favorit, men gillade den här mycket också.

   Radera
 2. Jag började läsa den men gav upp. Inte en bok för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror faktiskt att min bok kommer från dig. ;)
   Du hade med den på bokbyte med #boblmaf syd

   Radera
  2. Du har bättre minne än vad jag har, men det låter högst troligt att jag försökt göra mig av med den på ett bokbyte. :) Perfekt att den hamnade hos någon som uppskattade den!

   Radera
 3. Har läst flyga drake, vilken jag tyckte otroligt mycket om. Vill även läsa hans andra böcker så fort jag får tillfälle.

  SvaraRadera
 4. Jag har läst alla hans tre böcker, och jag tycker att han är en fantastisk författare.

  SvaraRadera
 5. Jag älskade Flyga drake och tyckte mycket om Tusen strålande solar (heter väl bok #2?) men har av okänd anledning inte läst den här. Kanske något för hösten?

  SvaraRadera