lördag 20 juni 2015

Porslinsfasaderna

Tyvärr är det en nackdel att vara en lat bloggare, för jag har svårt att komma ihåg vad böcker jag läste för länge sedan handlade om. Porslinsfasaderna av Sven Olof Karlsson utspelas nära mina gamla hemtrakter och jag tror att det var därför jag laddade hem den när någon e-boksdistributör hade den på rea.

Jag får låna förlagets presentation: "I den lilla byn Eriksfors i norra Västmanland röjer familjeföretaget Silvers auktioner ut traktens dödsbon. På gårdsplanen ropar Knud sedan ut sågar, serviser och buntade trasmattor till bybor och sommargäster. Men dottern i familjen har andra planer och hon sätter dem i verket. Porslinsfasaderna handlar om att hela livet kämpa för att följa sina drömmar, eller kämpa för att till varje pris dölja dem. Om hur tre syskon särpräglas av sin mors besatta besvikelser."

Jag hade det ganska trevlig när jag läste den här boken, mycket tack vare bekanta miljöer och ortsnamn. Familjen Silver är en synnerligen skum familj och persongalleriet är rätt så färgstarkt. Tragikomisk är kanske den stämning som sammanfattar boken.

2 kommentarer: