måndag 22 augusti 2016

Flickorna på Englandsbåten

Rec.ex. från Norstedts - tack!
Den här texten har tidigare publicerats på Kulturkollo.

Lone Theils är en dansk journalist och deckarförfattare som 2015 debuterade med boken Pigerne fra Englandsbåden. Den fick stora framgångar i hemlandet och rättigheterna har sedan sålts till flera länder. Lone Thiels är också aktuell som gäst på Crimetime Gotland och den svenska översättningen Flickorna på Englandsbåten släpps i dagarna.

Boken är inspirerad av en sann historia och den handlar om två unga danska kvinnor som försvinner spårlöst från en färja mellan Danmark och England i mitten av 1980-talet. I bokens upptakt köper den danska journalisten Nora Sand en gammal resväska på en second hand-affär och hittar en bild av flickorna i den. Hon är placerad i London av sin tidningsredaktion för att bevaka utrikesnyheter, men övertalar sin något buffliga chef hemma i Danmark att hon ska få börjar hon nysta i historien med de försvunna flickorna. Snart hittar hon kopplingar till en rad flickmord utförda av en seriemördare som sitter fängslad på livstid. I jakten på sanningen om vad som hänt flickorna – och ett riktigt scoop – hamnar hon i situationer med risk för sitt eget liv. Vid sin sida har hon sin barndomsvän Andreas som är polis och sin fotograf Pete, men även Scotland Yard börjar intressera sig för hennes efterforskningar.

Det här är den typen av kriminalroman där huvudpersonens privatliv tillåts att ta mycket plats vid sidan av själva action-historien. Den vardagsnära skildringen fungerar bra i den här boken som har en smart och handlingskraftig huvudperson i Nora Sand. Jag har dock en invändning var gäller det romantiska inslaget som inte känns helt nödvändigt, i all fall inte i den här formen med missförstånd och förvecklingar. Det hade varit mer intressant om författaren hade vågat strunta i det.

Berättelsen är rejält spännande, även om jag bland tycker att det dras väldigt snabba slutsatser. Boken har ett bra läsdriv och en helt del oväntade förvecklingar. Det här en bra deckardebut och jag läser gärna fler böcker om Nora Sand.

Flickorna på Englandsbåten
Författare: Lone Theils
Förlag: Norstedt (2016)
ISBN: 9789113073439
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag var ju nyfiken på den här innan den släpptes och jag kan väl säga som så att jag blev inte mindre nyfiken nu :)

    SvaraRadera