onsdag 31 januari 2018

Det enda som betyder något

Rec. ex. från Hoi förlag - tack!
Jodå, jag lyckades få in en hyllvärmare i läsningen så här i slutet av januari. Minst en hyllvärmare i månaden är en av mina läsutmaningar i år.

Den här boken har stått i bokhyllan sedan Bokmässan 2016 och jag har haft dåligt samvete för att jag inte har läst den tidigare. Jag fick den nämligen på ett trevlig bloggmingel hos Hoi förlag och författaren berättade på ett inspirerade sätt om handlingen. Det är dessutom precis den typ av bok som jag brukar gilla, med historisk innehåll och starka kvinnoporträtt. Hur det nu än varm så kom det kom andra böcker som trängde sig emellan - men nu har jag alltså läst Det enda som betyder något av Jeanette Palmqvist.

Berättelsen utspelar sig till största delen på 1930-talet i Norge. Vi får möta Astrid som är uppfostrad i ett strängt religiöst hem utan mer vidlyftiga framtidsutsikter är att arbeta på fabrik och kanske så småningom bli fru och mor.

När hon får chansen att utbilda sig till sjuksköterska tar hon den men det blir inte ett lätt uppbrott från familjen och dess värderingar. Hon flyttar från den lilla hemorten till storstaden Oslo och allra svårast för Astrid är det att lämna sin syster Ågot.

Astrid träffar Thomas, som också brutit upp från samma lilla ort och sin familjs förväntningar för att göra ett försök att satsa på sina musikerdrömmar. Thomas och Astrid tyr sig till varandra och börjar så småningom att planera en för en framtid tillsammans. När Thomas tvingas återvända till hemorten för en tid besöker han Astrids familj och möter Ågot. Då förändras alls.

Det finns också en parallell historia som utspelas i nutid. Det är en svensk författaren vid namn Anna som reser till Norge för att ta reda på mer om de släktingar hon hört sin mor berätta om. Hon vill följa i Astid och Ågots fotspår och besöka de platser där de levde, arbetade och älskade. Författaren har baserat romanen på sin egen mammas berättelser om sin släkt, så här finns helt säkert ett självbiografiskt inslag. Det här spåret i boken skulle jag önska hade kommit in på ett annat sätt. Att Anna hade introducerats tidigare och på ett mer konsekvent sätt "brutit" dåtid och nutid. Nu tycker jag tyvärr inte att den tillför tillräckligt mycket.

Det är Astrids berättelse som fångar mig! Hennes kamp för att ändra sitt livsöde och att få göra något som hon brinner för, är bra på och något som betyder något. Författaren skildrar på ett fint sätt hur hon slits mellan sin uppfostran och sina drömmar och förhoppningar. Relationen mellan systrarna och dynamiken dem emellan är också intressant. Jag tycker även om hur viktiga historiska händelser vävs in i berättelsen och ger ett extra lager i läsningen. Det är en trovärdig och finstämd berättelse om en önskan att få styra sitt eget öde.


Det enda som betyder något
Författare: Jeanette Palmqvist
Förlag: Hoi (2016)
ISBN: 9789176970140
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Läsretreat? Absolut!

Jag är i full gång med att ladda - i flera bemärkelser - för en läshelg. Jag ser verkligen fram mot att få ägna hela helgen åt läsning och att få umgås med andra trevliga boktokar.

tisdag 30 januari 2018

Tellus-syndromet

Rec.ex. från Kartago - tack!
Tellus-syndromet av Carl Johan De Geer landade oväntat i min brevlåda i förra veckan.

I marknadsmaterialet står det att det är "en roman för fantasy- och science fictionnördar, i samma anda som Douglas Adams och Neil Gaiman."  
Spännande!

Huvudpersonen CJ bär vissa likheter med författaren själv. Han är till exempel konstnär och har en fru som heter Marianne Lindberg. Jag tror även att en dotter vid namn Nina flimrar förbi. Här finns också helt realistiska Stockholmsmiljöer. 

Men ganska snart börjar det hända märkliga saker i berättelsen. CJ:s kropp tas nämligen över av utomjordingen Ho-Jaj som är en hermafrodit från planenten Elgebar. Hen har studerat jorden och människorna från många hundra ljusårs avstånd med stort intresse och bestämmer sig för att skicka telepatiska tankevågor till en jordbo och det slumpar sig att CJ är den som hade rätt förutsättningar.

Att det som händer sedan är surrealistisk är inte att överdriva. Det förekommer hypnotiserade Säpo-tjänstemän, märkliga evighetsmaskiner och övernaturliga krafter. Beskrivningarna av Ho-Jaj och hans planet är också minst sagt märkliga. Och vad är det egentligen som pågår på Rosenbad?
I berättelsen lyckas författare även väva in såväl Karl XII som Christoffer Polhem (den senare är märkligt nog väldigt lik tecknaren Jan Lööf).

Det är ett nätt litet äventyr på 95 sidor, men det är actionspäckat hela tiden. Det är en mycket konstig bok (men konstig på ett bra sätt) och den är bitvis riktigt roligt. Boken sägs också vara en samhällssatir och visst kan jag se bitar av det vad gäller till exempel Ho-Jajs reflektioner om att Tellus-borna tar så dålig hand om miljön och sina naturresurser. Men jag tror faktiskt att man kan läsa boken helt utan att reflektera över eventuell satir och fortfarande ha riktigt stor behållning av den.


Tellus-syndromet
Författare: Carl Johan De Geer
Omslagsillustration: Jan Lööf
Förlag: Kartago (2018)
ISBN: 9789175152660
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 29 januari 2018

Veckans tema på Kulturkollo: VAB

Den här veckan är det jag som är temageneral på Kulturkollo och vi skriver om ett aktuellt ämne - nämligen VAB. Just nu kan du till exempel läsa ett inlägg om böcker som passar bra att läsa högt för sjuka barn (och annars också förstås!).


torsdag 25 januari 2018

Tända lampan - en jättemörk historia

Rec.ex. från Speja förlag - tack!
En fin bilderbok dök upp här hemma tidigare i veckan. I Tända lampan - en jättemörk historia får vi följa med en lilla gris genom ett mörkt hus. Varje rum känns lite läskigt för det är ju så mörkt. Läsaren får hjälpa grisen att tända lampan och ljuset avslöjar då att de där skuggorna i rummet som verkade så mystiska, är helt vanliga saker och att det inte finns något att vara rädd för.

Jag gillar att boken inte framställer mörkret som bara läskigt, utan också lite spännande. Den passar extra fint att läsa för barn som bearbetar mörkrädsla.

Jag gillar omslaget jättemycket. Det syns inte på bilden, men lampknappen och sladden är lite upphöjd och blank och det ger en rolig 3D-effekt. Kanske känns typografin inne i boken lite klumpig i mina ögon, men jag förstår att skaparna av boken är ute efter lekfullhet.

Inne i boken finns också många olika illustrerade lampknappar att "trycka" på och dem gillar mina barn, trots att de egentligen är lite för stora för boken. De är dock vana att vi läser alla möjliga slags barnböcker och de ger den här bra betyg - för knapparna och för att det finns många detaljer att titta på i bilderna. Om de hade varit yngre så är jag helt säker på att jag hade fått läsa den här boken om och om igen!


Tända lampan - en jättemörk historia
Författare: Ola och Evalotta Belin
Förlag: Speja (2018)
ISBN: 9789188167163
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Till alla killar jag har gillat

Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han handlar om 16-åriga Lara Jean som bor tillsammans med sin hårt arbetande far och sina två systrar Margot och Kitty. Sedan flickornas mamma dog är det storasyster Margot som tar hand om det mesta i familjen, men nu ska hon åka till Skottland och plugga och Lara Jean får ta allt större ansvar. Hon är inte alls lika organiserad som Margot och har dessutom en hel del annat att tänka på, som till exempel att de fem kärleksbrev hon skrivit till killar hon varit kär i - men som hon aldrig har avsett att de skulle läsa utan omsorgsfullt gömt i en hattask - plötsligt är borta och att det också visar sig att någon har postat breven! Nu har alla killar hon tidigare har gillat fått veta just det. Ett av breven har skickats till Margots före detta pojkvän Josh. Han är dessutom deras granne och vän och den den sista personen i världen Lara Jean vill avslöja sina känslor inför. Nu försöker hon desperat övertyga killarna om att breven är gamla och att inga känslor finns kvar. För det är ju sant. Eller?

Å ena sidan är berättelsen om Lara Jeans kärleksbekymmer en ganska typisk amerikansk high school-historia med alla de tonårskaraktärer som brukar finnas i den miljön. Här finns de coola och här finns nördarna. Här finns den snygga tjejen som kan får vem hon än pekar på. Här finns de som är populära och de som gör nästan vad som helst för att bli det. Här finns den alternativa kompisen som, till synes, inte bryr sig alls. Lara Jean är en rar, naiv och lite klumpig karaktär - och självklart helt omedveten om att hon är vacker! Ett klassiskt triangeldrama utspelas där huvudpersonen slits mellan två killar som är varsin tydlig "typ", men där det finns mer under ytan (såklart!) än vad man tror vid första anblick. Författaren kommer dock undan med det ganska klassiska upplägget för att det kombineras med en ganska rapp dialog och med karaktärer som inte bara blir schabloner.

Å andra sidan är boken en varm och kärleksfull skildring av en familj. De tre systrarna som jobbar på att gå vidare efter att ha förlorat sin mor och deras far som är kärleksfull, men lätt disträ och vilsen han också. Charmtrollet Kitty som är lite lillgammal och tar till alla knep för att övertala familjen om att hon behöver en hund att ta hand om. Margot som axlat modersrollen, men sedan åker till andra sidan Atlanten. Är det för att hon själv behöver utrymmer eller för att hon behöver veta att hon inte tas för given? Lara Jean som säger att hon utan att tveka väljer att stanna hemma med sin familj framför att gå på fest för att hon trivs bäst med det. Är det sanning eller är det för att hon inte törs ta sig utanför hemmets trygga väggar? Och är hon redo för kärlek? Allt verkade så mycket lättare när kärleksbreven låt kvar i sin hattask. Dynamiken mellan systrarna - framförallt de två äldre - driver historien framåt och engagerar.

Det är den här delen av boken jag gillar bäst - de där sakerna som jag får läsa mig till mellan raderna och som gör att den här boken inte bara är den där typiska amerikanska high school-historien som den kan tyckas vara vid första anblick. Den varma, men lite vemodiga, stämningen i familjen fångar mig och jag tycker om att lära känna de tre systrarna mer och mer. Köket och maten har en central plats i boken. Här är byggs det trygghet med hjälp av mat och traditioner som bevaras med kakbak. Här finns också pappans omsorg om sina döttrar och minnen av mamman och henne koreanska bakgrund som ett doft- och smakspår. Det är inte konstigt att Josh, och för all del en hel del andra människor, tycker om att hänga i familjens kök - jag skulle själv inte ha något emot att tillbringa ytterligare en stund där.

______
Titel: Till alla killar jag har gillat
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit 
Utgivningsår: 2018

Ytterligare två titlar om Lara Jean är planerade för utgivning under 2018

onsdag 24 januari 2018

Kjell Westö på tadsbiblioteket i Lund


Det var fullsatt när Kjell Westö besökte Stadsbiblioteket i Lund. Jag var sen och fick ståplats långt bak (därav den suddiga bilden), men jag är mycket nöjd ändå. Pga Kjell Westö och pga inofficiellt nyårslöfte om att se till att komma iväg på kulturevenemang. Kulturåret 2018 börjar bra!

#kjellwestö #densvavelgulahimlen #stadsbiblioteketlund #västmanbok

måndag 22 januari 2018

Kortbloggar böckerna i julboksbingot

Jag inser att jag aldrig kommer att komma ikapp med mina obloggade böcker om jag inte bloggar lite mer rationellt, så här kommer några kortblogginlägg om böckerna jag läste i julboksbingot.


1. En där det föds ett barn (inte nödvändigtvis av människosort):
Nötskal är en smått absurd mordhistoria som berättas helt ur ett ofött barns perspektiv. Ett barn med imponerande kunskap om vin, världspolitik och naturvetenskap. Märklig, men lite småkul och håller precis för det här lite korta formatet.
(*spoiler* barnet föds i sista kapitlet och gav mig alltså mitt kryss)

Nötskal
Författare: Ian McEwan
Förlag: Bromberg (2017)
ISBN: 9789173378352
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris


2. En mörk bok (omslag eller innehåll, välj själv):
Min mörka bok blev Vi mot er av Fredrik Backman för den visar så många av den helt vanliga människans mörkaste och fula sidor. Jag har skrivit mer utförligt om den boken här.



lördag 20 januari 2018

Norra Latin

I boken Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren möter vi Clea och Tamar när de börjar sin första termin på teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. Båda vill bli skådespelare, men har olika förutsättningar. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar, Tamar kommer från en mindre stad och har mest spelat i amatörteateruppsättningar. De rör sig först i helt olika kretsar trots att de går i samma klass, men kommer så småningom varandra allt närmare.

De nya eleverna får höra talas om en tragedi som ryktet säger inträffade i skolan aula och det pratas också om att flera mystiska händelser har inträffar på skolan sedan dess. Finns det någon sanning i dessa rykten eller är det bara ett skämt?

Författaren lyckas med att skapa en berättelse med både en väldigt trovärdig skolvardag med intressanta karaktärer och relationer samtidig som hon skapar en mystisk och nästan magisk spänningsroman. Det är en särdeles lyckad kombination och jag tyckte mycket om den här boken.

Idag konfererar vi om boken på Kulturkollo - välkommen in där och se vad vi tyckte om boken (varning - spoilers kan förekomma).

Norra Latin
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129688528
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Vi mot er

Vi mot er är uppföljaren till Fredrik Backmans storsuccé Björnstad och den andra delen i en planerad trilogi. Har man inte läst Björnstad kommer texten nedan att spoilra en del av handlingen i den.

Innevånarna i Björnstad försöker gå vidare efter den händelse som skakade hela orten och delade den i två läger. Maya tillbringar stora delar av sommaren tillsammans med sin vän Ana på en ö i ett försök att läka och gå vidare. Hennes lillebror kämpar med sitt dåliga samvete för att han inte kunde skydda sin syster och hans försök till återupprättelse tar sig destruktiva uttryck. Kevin och hans familj lämna staden helt för att börja om på en annan plats. Utan sin stjärnspelare faller juniorlaget samman och Peter kämpar för att behålla klubben och sin plats som klubbchef och det sker på bekostnad av hans relation till hustrun Mira.  Samtidigt pågår det förhandlingar i kommunhuset som påverkar framtiden i grannstäderna Björnstad och Hed och rivaliteten dem emellan ökar ännu mer. Det är inte bara sport som står på spel utan också pengar och makt. För den manipulerande kommunalpolitikern Richard Theo är människorna i städerna ett lätt byte och han sår misstänksamhet och hat än här och än där för att gynna sina egna intressen.

Fredrik Backman skriver ännu en roman om mänskliga relationer och småstadens trångsynthet. Han gör det bra den här gången också och räds inte för att bre på. Här finns våld och kärlek. Här finns skurkar och hjältar. Här finns lojalitet och vänskap som sätts på prov, såväl som kärlek som övervinner allt. Läsningen går i rasande fart genom rappt berättade och korta kapitel. Och det känns. Och det berör. Men kanske inte riktigt lika mycket som i en första boken.

Kanske tog författaren ut alla känslor i den första boken till den grad att vi inte orkar bli riktigt lika engagerade denna gång? Kanske blir det lite för mycket - här är liksom extra allt i relationer och komplikationer. Jag gillar till exempel att Fredrik Backman väljer att skriva om en karaktär, som i en av de mest macho sportsammanhang, försöker komma underfund med sin homosexualitet, men måste det också vara så att han - och här kommer en stor spoiler - inleder ett förhållande med en okänd man som kommer till staden och att den mannen sedan visar sig vara hans nya lärare. Så här är det flera gånger - det finns en jobbig situation som någon befinner sig i som är nog så komplex och intressant att följa, men då lägger författaren på ett laget till, skruvar åt allt ett varv extra.
Jag gillar Backmans böcker jättemycket, och hur han spelar på hela vårt känsloregister, men att ha "extra allt" alltid gör att berättelserna ibland tar ut varandra.

Men missförstå mig inte. Vi mot dem är en riktigt bra och läsvärd bok med många förtjänster och här finns personporträtt som verkligen stannar kvar hos mig efter avslutad läsning. Och självklart kommer jag att läsa den tredje och avslutande delen när den kommer!


Vi mot er
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum (2017)
ISBN: 9789137150925
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 17 januari 2018

Veckoutmaning på Kulturkollo: Vilka tonåringar är dina favoriter?

Den här veckan är temat tonåringar på Kulturkollo och då är såklart veckoutmaningen inne på samma spår. Linda frågar oss vilka tonåringar som är våra favoriter i kulturens värld.

Mitt svar är tveklöst Juno och Paulie i filmen Juno som tampas med en oplanerad tonårsgraviditet. Filmen är strålande bra och karaktärerna (inte bara huvudpersonerna) är fantastiska. Den är full att rapp och rolig dialog och gör tittaren helt varm i hjärtat. Plus också för bra filmmusik. Se den om du inte redan gjort det!

Selfies

Jag hade egentligen börjat på en helt annan bok, men blev så sugen på en deckare och plockade upp Selfies av Jussi Adler-Olsen som väntat på mitt sängbord sedan i höstas då jag träffade författaren på ett bloggevent.

Rec.ex. från Albert Bonniers förlag - tack!
Jag var helt övertygad om att jag hade läst åtminstone ett par av Adler-Olsens kriminalromaner om avdelning Q vid Köpenhamnspolisen, men när jag börjar läsa inser jag att det här nog är min första bekantskap med författare. Selfies är den sjunde boken i serien och självklart är det så att det hade varit givande om jag hade läst serien från början och lärt känna karaktärerna, men det fungerar ändå riktigt bra att läsa den utan att ha läst de tidigare.

I den här boken utreder kriminalinspektör Carl Mørck och hans kollegor Assad och Gordon fler parallella fall. Dels ett fall där en äldre kvinna hittas mördas i Kongens Have, ett mord som påminner om ett äldre ouppklarat fall där en ung kvinna mördats på med samma tillvägagångssätt. Dels blir de indragna i utredningen av flera dödliga attacker med bil mot, till synes slumpvalt utvalda, unga kvinnor.

Carl. Assad och Gordon försöker också hjälpa sin kollega Rose som gått in i en svår psykos och de försöker utreda en del mörka händelser i hennes förflutna och hitta något som kan ge henne lättnad i hennes plåga och hjälpa hennes läkning.

Selfies är en spännande kriminalroman och det är skriven i ett hisnande tempo. Här finns flera intressanta karaktärer och många tragiska människoöden. Skurkarna i just den här berättelsen är inte de mest "typiska", men jag vill inte skriva för mycket om det för den som har boken oläst. Jag gillar det. Inte helt oväntat vävs de olika utredningarna samman och ha mer gemensamt än man tror vid första anblicken. Det här är ju inte ett nytt grepp i genren, men författaren syr ihop berättelsen mycket snyggt. Möjligen har jag lite svårt för jargongen på polisstationen och speciellt hur Assad tilltalas och omnämns av sina kollegor, men jag tror att det är ett medvetet stilgrepp av författaren som kanske också hade fått mer av en förklaring om jag hade läst böckerna i ordning.

Roses berättelse är inte oväntat den som engagerar mig mest och här känner jag att jag gärna hade läst de tidigare böckerna för att få veta mer om henne, hur hon var som polis och om hennes relation till kollegorna. Tydligt är i alla fall att hon är en viktig person för dem, som de gör allt för att hjälpa.

Selifes är en spännande och skickligt konstruerad kriminalroman och riktigt bra underhållningsläsning.

Selfies
Författare: Jussi Adler-Olsen
Förlag: Albert Bonniers förlag (2017)
ISBN: 9789100137250
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 9 januari 2018

Veckans tema på Kulturkollo: Att bryta ny mark

Nytt år och vi är tillbaka efter de lite mer stillsamma julveckorna med splitternya veckoteman på Kulturkollo. Denna vecka ägnar vi oss åt att bryta ny mark. Väkommen in på bloggen för att få veta mer.

Missa inte heller veckans utmaning som handlar om att berätta om en favoritpionjär. Själv funderar jag fortfarande ...


måndag 8 januari 2018

Purebred - Herrefolket

Rec.ex. från författaren och 
Herrefolket är del två i serien Purebred av Lisa Hågensen som inleddes med Flykten från Olympo. Har man inte läst den boken så vill jag varna för att resten av inlägget här nedan kommer att innehålla en del spoilers av handlingen i del ett.

I Herrefolket är det Dora som är huvudpersonen. Hon är den 15-åring som kallas freaket i den första boken och den person som Thorbi hatar. Här får vi höra delar av handlingen från den första boken igen, men från Doras perspektiv. Hur hon förväntas stanna i sin onkels hus, i säkerhet och för att inte väcka uppmärksamhet med sina blå ögon och sitt blonda hår. Vi får veta att hon smyger ut i nattens mörker och går omkring i staden, vi får veta hur hon lär känna Thorbis syster Mira och även sanningen bakom hennes död.

I den här boken får vi också veta vad som händer med Dora när hon kidnappas och förs till en plats som kallas Plantagen. Där möter hon människor i en organisation som kallar sig Herrefolket och hon får inblick i vad det innebär att vara en Purebred. Skrämmande krafter med ideal från förr arbetar för världsherravälde och flera tankar som framförs av Herrefolket klingar otäckt skrämmande och aktuellt.

Handlingen och karaktärerna från bok ett och två flätas ihop på ett skickligt sätt. Doras perspektiv väcker mitt intresse och jag sympatiserar mycket med henne. Jag känner mig också i stort mycket mer engagerad i både berättelsen och personerna nu i denna bok. Herrefolket har ett riktigt bra läsdriv och jag upplever också att berättelsen flyter på bättre också rent språkligt nu i bok två. Den här boken räddade mig ut en rejält lång lässvacka under senhösten och jag är väldigt nyfiken på att få läsa den tredje och avslutande delen.


Herrefolket
Författare: Lisa Hågensen
Förlag: Fusce (2017)
ISBN: 9789198428803
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 6 januari 2018

Den osynlige väktaren

Rec.ex. från Pocketförlaget - tack!
Den osynlige väktaren av Dolores Redondo är en spännande och lite annorlunda deckare.

Den utspelas i Baskien, i norra Spanien. Kriminalinspektör Amaia Salazar återvänder dit, till sina gamla hemtrakter, när hon får i uppdrag att leda utredningen av ett besynnerligt mord på en ung flicka. De är nästan rituellt utfört och liknar ett annat mord, också det på en ung kvinna, några månader tidigare. Amaia och hennes kollegor fruktar att de har att göra med en ritualmördare och frågan är om mördaren nöjer sig med dessa offer. Samtidigt börjar lokalbefolkningen viska om att flickorna fallit offer för en basajaun, en mytologisk figur som sägs leva i skogarna och vara dess osynlige väktare. Det blir en utmaning att hitta mördaren innan fler flickor dödas.

Amaia tvingas också ta itu med gamla olösta konflikter i familjen och obehagliga minnen väcks till liv. Det är kanske inte ett helt ovanligt tema i deckare, att låta huvudpersonen återvända hem och tampas med något i sitt förflutna, men jag tycker författaren här har skapar en ovanligt intressant huvudperson och en familjehemlighet som på intet sätt är förutsägbar. Deckarhistorien är spännande och "piggas upp" av inslagen av folktro. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och skogen blir nästan som en egen karaktär. Den här boken hat också filmatiserats och den filmen blir jag nyfiken på. Den osynlige väktaren väcker mersmak och jag läser gärna fler deckare av Dolores Redondo.

Den osynlige väktaren
Författare: Dolores Redondo
Förlag: Pocketförlaget (2017)
ISBN: 9789175792446
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 5 januari 2018

Vilse i rymden och andra berättelser

Rec.ex. från författaren och Beta Pedagog
Jag fick den här boken från författaren innan jul och sedan dess har jag läst i den då och då för mina barn, framförallt för 6-åringen. Noveller för barn är inte en genre vi utforskat tidigare, men det är ett väldigt trevligt format - speciellt om man bara har tid för en kort lässtund och ändå vill ha en avslutad berättelse.

Ingrid Jönsson skriver noveller med lättillgängligt språk och teman som ligger nära barn i förskoleklassålder. Det är nog många som kan hitta igenkänning en eller flera noveller. Här finns t.ex. berättelsen om att förlora ett älskat husdjur, om att vilja ha ett barnkalas så mycket att man tar saken i egna händer, om den första kärleken, om att tappa en tand och om att vara osams med sin bästa kompis. Författaren skyggar inte för svåra ämnen, men lämnar inte läsaren utan att avsluta på ett positivt sätt.

Vi tyckte mycket om texterna i den här samlingen av varma och finstämda berättelser. Sonens favorit är titelnovellen Vilse i rymden som vi har läst många gånger.  Mina favoriter är Nellies kalas och Mössan.

Vilse i rymden och andra berättelser
Författare: Ingrid Jönsson
Förlag: Beta Pedagog (2017)
ISBN: 9789188009562
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 4 januari 2018

Läsutmaningar - hur de gick 2017 och nya 2018

Jag har haft några läsutmaningar i år och här kommer en liten rapport om dem och några tankar om nya utmaningar.

Hyllvärmare 2017
Denna välbehövliga utmaning initierades av Cissis bokhylla och går ut på att man ska läsa minst 12 böcker ur sin egen hylla som stått och värmt hyllplanen i mer än 12 månader.
Den utmaningen lyckades jag med och här nedan ser nu vilka hyllvärmare som blev lästa. De som är bloggade finns under länken #hyllvärmare2017
Men det finns ännu hyllvärmare kvar så jag hänger på Cissi (och många andra) i utmaningen #hyllvärmare2018












Barn- och ungdomsboksutmaningen 2017
Det här är en utmaning i en grupp på Facebook där man ska läsa en barn- eller ungdomsbok på ett givet tema varje månad. Jag missade temat i juli och i december, så det blir ett litet minus, men det blev ändå 10 lästa barn- och ungdomsböcker. De som jag har hunnit blogga finns under taggen #bou2017
Den här utmaningen fortsätter under 2018. Jag kommer jag inte att delta, men för den som är intresserad finns FB-gruppen här.













Van Veeteren-utmaningen
Min bokcirkelkompis Jesper fick med mig på den utmaning han hade tänkt ut för 2017, nämligen att läsa alla 10 van Veeteren-deckare av Håkan Nesser. Vi läste dem i kronologisk ordning, en i månaden (med uppehåll i juli) och bloggade om dem på våra respektive blogg den sista söndagen i månaden. Jag gillar Håkan Nesser väldigt mycket och har läst det mesta av honom utom just dessa deckare, så det var roligt att även göra den bekantskapen.

Läs en novell II
Novellutmaningen Läs en novell II pågick mellan 5 september 2016-11 juni 2017 och gick ut på att pricka av minst 20 av 40 noveller på givna teman. Jag läste 22 stycken så det blev klart godkänt. Låter det som en kul utmaning? Då har Ugglan & boken utmaningen Läs en novell III igång på sin blogg. Jag kommer inte att delta i den här omgången utan klurar på andra utmaningar.

tisdag 2 januari 2018

Årssammanfattning 2017

2017 är slut och det görs listor och förs statistik på bokbloggarna så att det bara rasslar om det. Jag gillar också att sammanfatta mitt läsår, men jag gör det mest för min egen skull och har full förståelse för att alla inte tycker att det blir det roligaste inlägget. Men nu kör jag i alla fall.

Enligt GoodReads så läste jag 160 böcker i år. Det är 30 fler än det mål jag satte som min "reading challenge".



Vilka jag tyckte var bäst kan ni läsa här och här nedan följer en liten översikt över genre, geografisk spridning:

Genre/typ (utöver romaner)
Barnböcker: 10 (barnböcker jag fått som rec.ex., jag har inte tagit upp alla böcker jag har läst för barnen)
Ungdomsböcker/YA: 14
Poesi: 1
Grafiskt: 2
Novellsamlingar: 5
Biografier: 7
Fack-/handböcker: 1

Geografi (annat än Sverige):
England: 9
Finland: 5
Frankrike: 1
Ghana: 1
Irland: 3
Italien: 5
Island: 1
Kanada: 2
Kina: 1
Nigeria: 1
Norge: 1
Pakistan: 1
Spanien: 1
USA: 19
Åland: 1

Genus
kvinnor: 103
män: 53
kvinna + man: 4

Språk (annat än svenska)
Engelska: 3 (pinsamt nog då jag verkligen borde läsa mer på engelska för att hålla igång språket)

Det här var också året då jag skaffade Storytel, så jag har läst många fler e-böcker i år än tidigare år (men har inte räknat ut den exakta fördelningen) och fler lär det bli då jag fick en läsplatta i julklapp som tillåter att man laddar ner appar till den.

Jag har också haft turen och glädjen att ta emot ganska många böcker som rec.ex. men hat tyvärr också varit tvungen att tacka nej till många erbjudanden på grund av tidsbrist.

Som vanligt samlar jag alla lästa böcker i en lång lista sist här i inlägget, så att jag kan lägga till den listan i samlingen och börja på en ny:

måndag 1 januari 2018

Månadssammanfattning november + december 2017

Jag missade att sammanfatta läsningen i november och nu är det ju både dags att sammanfatta december och hela läsåret. Men först de senaste två månaderna när läslusten varit ganska intakt, men bloggenergin i det närmaste obefintlig.

I november så läsningen ut så här:

Grenar av gift - Erin Kelly
Pratar så fort jag kan - Lauren Graham
Fallet G - Håkan Nesser
Mordet på Orientexpressen - Agatha Christie
Brandvakten - Sven Olov Karlsson
Hej syster - Navid Modiri
Just nu är jag här - Isabelle Ståhl
Norra Latin - Sara Bergmark Elfgren
Verarnas dotter - Joseph Davis
Den osynlige väktaren - Dolores Redondo
Spökflickans hemlighet - Ann Olerot (#bou2017)

Tyvärr är många av dem som sagt obloggade, men jag gillade verkligen Den osynlige väktaren som är en lite ovanlig deckare. Jag lyssnade till Navid Modiris Hej syster och det var en stark och berörande upplevelse och jag blev oväntat väldigt intresserad och engagerad i Brandvakten av Sven Olov Karlsson.

Månadens besvikelser var Pratar så fort jag kan av Lauren Graham (känd från Gilmore Girls) som jag trodde att jag skulle gilla, men tyckte var riktigt skräpig. Jag hade också höga förväntningar på Augustnominerade Just nu är jag här, men de blev bara till ett "jaha".

Jag läste Spökflickans hemlighet som del 1 i en serie i Barn- och ungdomsboksutmaningen och avlutade van Veeteren utmaningen med den tionde boken i serien - Fallet G. Månadesd hyllvärmare blev Grenar av gift.

I december såg läslistan ut så här:

Mannen som läste högt på 06.27-tåget - Jean-Paul Didierlaurent
En röd liten fågel i juletid - Fannie Flagg
Is - Ulla-Lena Lundberg
Miraklet på Richmond Street - Marie-Helene Bertino
Let it snow - Johanson, Green, Myracle
Tjoho, nu är det jul - Ulf Nilsson
Jag är Malala - Malala Yousafzai
Trägudars land - Jan Fridegård (bokcirkelbok)
Purebred: Herrefolket - Lisa Hågensen
Dear Ijeawele - Chimamanda Ngozi Adichie
Ditt livs affär - Fredrik Backman
Mississippi - Hillary Jordan

Här är ännu färre böcker bloggade, men höjdpunkterna var Fredrik Backmans lilla bok Ditt livs affär och Mississippi av Hillary Jordan. I december lyckades jag inte läsa någon bok till barn- och ungdomsboksutmaningen och heller ingen hyllvärmare.

Årets bästa böcker har jag listat här och jag återkommer inom kort med lite mer om årets läsing.

Veckans tema på Kulturkollo: Bokryggspoesi


#Repost @kulturkollo (@get_repost) #västmanbok ・・・

Vi kör bokryggspoesi på Kulturkollo hela veckan lång. Häng gärna på och tagga oss gärna så att vi hittar era inlägg. #bokryggspoesimedkulturkollo

Gott nytt läsår!

Bild från pexels.com