söndag 21 oktober 2018

Slutet

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!
Slutet är en framtidsdystopi där mänskligheten bara har drygt 4 veckor kvar att leva. En stor komet kommer att träffa jorden och hettan från den kommer att utplåna allt liv.

Hur påverkar det en människa att veta det exakta klockslaget när hon kommer att dö? Vad gör man med sitt liv de sista veckor man har kvar att leva? Vad blir viktig och vilka vill man tillbringa sina sista timmar med? Simon och Lucinda  är 17 år och brottas med dessa frågor i Mats Strandbergs nya roman. Att det är just ungdomar i fokus i boken gör det hela ännu mer intressant och på många sätt ännu mer ödesmättat. Unga människor som precis är på väg ut i livet får nu allt omkullkastat. Den framtid som borde ligga för deras fötter finns inte längre. Alkohol, droger och sex lockar för många när man inte längre behöver ta konsekvenserna av sina handlingar. Andra försöker att få den sista tiden så betydelsefull som möjligt och försöker på olika sätt lämna spår efter sig till en eftervärld som troligen inte kommer att finnas.

När en mycket tragiskt händelse drabbar en människa som står dem båda nära försöker Simon och Lucinda ta reda på vad som hände. Det självpåtagna "detektivarbetet" binder dem samman och ger dem något meningsfullt att göra under sina sista veckor. De gör allt för att finna svaren på sina frågor innan slutet.

Mats Strandberg tecknar skickliga personporträtt som agerar trovärdigt. Här finns inga karaktärer som är enbart goda eller onda, utan bara helt vanliga människor med både de goda och dåliga sidor det innebär. Huvudpersonerna är ganska olika, men kompletterar varandra bra och här finns också flera fina sidokaraktärer som ger romanen bredd och mångfald. I författarens händer blir inte katastrofen det viktigaste i berättelsen utan människorna. Det är absolut här bokens styrka finns - i skildringen av människorna och deras känslor.

Världen som byggs upp i romanen med den ödesmättade stämningen är också imponerande. Att kunna få till en känsla av att allt snurrar snabbare än man skulle vilja, samtidigt som man befinner sig i ett slag vakuum är mycket bra gjort.

Jag är också väldigt förtjust i berättarstilen där kapitlen skiftar mellan Simons jag-berättelser som är väldigt fullspäckade med "just nu"-händelser, och Lucindas "blogginlägg" som är lite lugnare i tempot, mer eftertänksamma och reflekterade. Det skapar en intressant dynamik i berättandet.

Den här boken är både en snabbläst och spännande bladvändare och en berättelse som manar till eftertanke. Vad skulle jag göra i motsvarande situation? Vad skulle vara viktigt för mig? Vem eller vilka skulle jag vilja ha vid min sida när himlen blir vit?

Jag rekommenderar varmt den här boken!

Jag har tidigare läst Färjan och Hemmet av samma författare samt Engelsforstrilogin som han skrivit tillsammans med Sara Bergmark Elfgren.

Slutet
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129703498
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar