måndag 22 oktober 2018

Doktor Bagges anagram

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Doktor Bagges anagram av Ida Jessen är den andra av två romaner om makarna Bagge på Jylland i Danmark under det tidiga 1900-talet. Jag läste de första boken En ny tid med stor nöje. I den är det Lilly som berättar om makarnas relation ur sin synvinkel efter det att doktor Bagge har gått bort.

I den här boken är det doktorn själv, Vigand Bagge, som ger sin bild av äktenskapet. Läkekonsten kommer i första hand för honom, om det råder ingen tvekan och han har en alltför principfast och lite kall sida, men de anteckningar vi får ta del av i denna roman ger en lite annan bild av relationen till Lilly än den hon ger oss i "sin" bok. Han låter ana en mjukare sida och en sorg över att inte våga ge sig hän i relationen till sin fru. Deras brist på kommunikation blir plågsamt tydlig och det är oändligt sorgligt att vi som läsare inser att de kunde ha fått ett helt annat liv tillsammans om omständigheterna varit annorlunda.

De båda romanerna kompletterar varandra på ett väldigt fint sätt. Jag kan tänka mig att om man läser dem direkt efter varandra så kommer läsningen bli ännu mer givande om man har Lillys berättelse fräscht i minnet. 

Ida Jessen seglar upp som en ny favoritförfattare. Jag tycker mycket om hennes lågmälda stil och den vemodiga stämningen. Hennes romankaraktärer är mångbottnade och intressanta och hon lämnar läsaren stort förtroende att skapa sin egen bild av dem genom att teckna dem med ganska lätta penseldrag, men med massor att läsa ut mellan raderna.

En ny tid och Doktor Bagges anagram är verkligen två små romanpärlor!

Mina Kulturkollo-kollegor Anna och Linda träffade Ida Jessen på Bokmässan. Läs om deras samtal här.

Doktor Bagges anagram
Författare: Ida Jessen
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175455792
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar