fredag 12 oktober 2018

Innanför murarna

Rec.ex. från Forum - tack!
Maria Ernestam är en av mina favoritförfattare och jag blev glad när hennes nya roman Innanför murarna dök upp i brevlådan.

Boken huvudperson heter Sofi och hon befinner sig på ett kloster i Normandie. Hon har fått ett stipendium som gör det möjligt för henna att bo en tid i klostret för att forska och skriva. Hemma i Sverige har hon lämnat ett kraschat äktenskap och hon hoppas finna lugn och ro i klostermiljön.
Klostrets arkiv lockar forskare från hela världen, men platsen bär också på otäcka historier och händelser från andra världskriget. Sofi får svårt att fokusera på sin egen forskning och börjar istället ta redan på med om det öde som drabbade de soldater som tillbringade tid på klostret under kriget. Deras öde griper tag i henne och hon börjar se syner och drömma verklighetstrogna och skrämmande drömmar. På helgerna lämnar de andra gästforskarna klostret och Sofi är helt ensam med sina tankar och allt mer skrämmande fantasier. Men plötsligt är det som om klostrets väggar blir levande och hon tycker sig höra riktiga viskningar och knackningar. Är det bara in hennes huvud eller är det faktiskt är någon som vill henne illa på riktigt?

Nu låter det som att detta är en skräckbok, men så är det inte riktigt. Romanen är absolut ganska obehaglig och vissa saker som händer till synes är oförklarliga. Den klaustrofobiska stämningen går många gånger nästan att ta på och det är skickligt skildrat. Men för mig är det Sofi och de händelser som fått henne att söka tillflykt i klostret som fångar mitt intresse. Vi får lite i taget veta vad som har lett till att hennes äktenskap har kraschat. Det blir snart tydligt att hon bär på en sorg mycket större än vi först anar och hon kämpar nu för att försöka hitta någon slags försoning.

Maria Ernestam skriver som alltid på en vacker prosa och jag beundrar hennes sätt att teckna en intressant och mångbottnad huvudkaraktär. Sofi är mycket mänsklig och i sin sorg både stark och skör. Klostret blir också nästan som en egen person i berättelsen med den både vackra och ödesmättade historiska miljön.

Innanför murarna är en välberättad och gripande roman.

Jag har tidigare bloggat om Kleopatras kam, Alltid hos dig, På andra sidan solen, Marionetternas döttrar och Den sårade pianisten av samma författare.


Innanför murarna
Författare: Maria Ernestam
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137153070
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Tack igen för tipsen. Ernestam är en ny författare för mig som ska bli spännande att lära känna. Det blir nästa böcker på bibblan.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera