tisdag 26 november 2013

Förlora för att vinna

Boken Förlora för att vinna av Eva Holmquist beskrivs som ett rymdäventyr med fantasykänsla och kanske hade jag inte valt den boken själv i bokhandeln. Men Ordspira förlag efterlyste bloggare som ville recensera den i och jag tänkte att det ju ibland är bra att läsa utanför bekvämlighetszonen.

Sophie är en diplomat från jorden utsänd till planeten Vailao för att skapa goda relationer och utbyta information. Men hennes kontaktperson Raolal och hans kollegor vill inte berätta mycket för henne om hur Vailaos folk lever. De färgstarka varelserna är okänsliga för kyla och hetta. De lever i enkla hyddor i små byar - i alla fall är den den bilden de visar Sophie.
Hon upptäcker så småningom att det på planeten finns större städer med andra typer av byggnader och teknologi som är förvånansvärt utvecklad. Hon upptäcker också att invånarna i den närmsta staden Eco ligger i krig med invånarna i en annan stad och att de sänder ut stadens barn för att slåss i kriget.

Förfärad bestämmer sig Sophie för att försöka göra något åt saken för att rädda barnen från en säker död. Med hjälp av sina nyfunna vänner Mounal, Nou, Vael och sitt "fosterbarn" Blub ger hon sig ut på en farlig och strapatsrik vandring.

Jag tycker författaren lyckas bra med att beskriva den här världen som är både bekant och främmande. Varelserna blir allt mer "mänskliga" vartefter Sophie lär känna dem, men hon får också anledning att reflektera över om det sättet människorna på jorden lever på alltid är det bästa. Hon får också starkare band till vissa av personerna i sin närhet än hon hade räknat med.

Annars är det en ganska klassisk äventyrsberättelse. Här är det inte så tydligt vilka som är de onda eller de goda och det gör ju berättelsen lite mer spännande att inte ha det så tydligt. Det är naturligtvis med hjälp av en kombination av kunskap från Jorden och Vailao som Sophie börjar kunna förstå och påverka situationen hon befinner sig.

Spännande läsning!

Förlora för att vinna
Författare: Eva Holmquist
ISBN: 9789198013924
Förlag: Ordspira förlag (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar