fredag 22 november 2013

Projekt rädda jorden - ett flaskpostäventyr

Rec.ex. från bokförlaget Langenskiöld - tack!
Projekt rädda jorden - ett flaskpostäventyr är en bok av Maria Edgren med fantasifulla illustrationer av Jonatan Iversen-Ejve.

När magister Futurum kommer till klass 3 efter sommarlovet blir inget sig likt. Han tar med barnen på ett spännande och märkligt äventyr in i framtiden. De reser i en enorm flaska - som om de skickar sig själv som en stor flaskpost - och ser vad som kommer att hända med djur, natur och miljö om vi inte börjar ta hand om den nu.

Barnen tycker så klart att det är väldigt konstigt att de får plats en hel klass i en flaska och ännu konstigare blir det när flaskan tar en tur ut i rymden också. Men, som magister Futurum säger, "det är mycket som är konstigt i den värld och verklighet" de själva lever i. Barnen blir snabbt övertygade om att de måste börja sköta om jorden bättre och de blir också stärkta av sin magister i att de kan på verka - även om de bara är barn.

Författaren har medvetet valt att skildra barnen som de klassiska stereotyper som kan finnas i en klass. De har namn som till exempel Skryt-Lisa, Fegis-Fanny, Rik-Erik, Suris-Malin och Storstads-Olle, så att det inte är någon tvekan om vilken roll de har. Historien används inte bara för att uppmärksamma miljöproblem, utan också för att föra klassen samman och få dem att se förbi sina olikheter. Just det spåret tycker jag kanske blir lite för mycket - det räcker med ett budskap. För det budskapet är bra, viktigt och förpackat på ett mycket fantasifullt sätt.

Projekt Rädda jorden : ett flaskpostäventyr
Författare: Maria Edgren
ISBN: 9789187007286
Förlag: Langenskiöld (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar