fredag 22 november 2013

Plommonträdet

Rec.ex. från Massolit förlag - tack!
Vill du gråta ögonen ur dig till till en riktigt gripande bok?

Då ska du läsa Plommonträdet av Ellen Marie Wiseman.
Den handlar om Christine som bor i en lugn, tysk småstad. Hon är 17-år när nazisternas regim förändrar allt för Tysklands invånare. Den anti-judiska propagandan blir allt skarpare och alla som våga säga något annat tystas. Christine och hennes mamma arbetar i en rik judisk familj, men en ny lag tvingar dem att sluta sitt arbete. Det innebär också att Christine måste avstå från att träffa familjens son Isaac - något som är svårare än hon trott.

Skildringarna av hur den vanliga tyska befolkningen har det under krigets mest intensiva period är gripande. När tyska städer bombas flera gånger per natt. När all mat tar slut. Levnadsförhållandena är obeskrivbara. Parallellt med detta berättas om judeförföljelsen och hur det sakta går upp för tyskarna vad deras ledare gör med judarna och hur maktlösa de är inför detta.

Allt ställs på sin spets när Christina gömmer Isaac på vinden i familjens hus. De avslöjas och skickas båda till koncentrationslägret Dachau. Tiden i koncentrationslägret är fasansfull. Att några lyckades överleva under de förhållande är ett under. Jag mår illa när jag läser om de handlingar som människorna utgör mot varandra. Några av tvång, men några också som rent nöje. Den ondskan är ofattbar!

Men det jag ändå tycker bäst om  med den här boken är att den inte bara skildrar judarnas öde, utan också hur otroligt svårt det var för den vanliga tyska befolkningen under den här tiden. Det är inte lika känt och det är en nyttig historieläxa.

Plommonträdet påminner om Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson, som är en av de bästa böcker jag vet. Den här når kanske inte riktigt upp till den läsupplevelsen, men det här är också riktigt starkt!

Plommonträdet
Författare: Ellen Marie Wiseman
ISBN: 9789187135545
Förlag: Massolit (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer: