lördag 23 november 2013

Glasslottet

Rec.ex. från Bazar förlag - tack!
I Jeanette Walls självbiografi Glasslottet berättar hon om sin uppväxt under förhållanden som verkar i det närmaste osannolika. Hon och hennes syskon växer upp med föräldrar som har en minst sagt avslappnad inställning till föräldraskap. Pappan är för upptagen med storslagna planer för framtiden och med sitt "lilla drinkproblem" för att kunna behålla ett jobb och försörja familjen. Mamman tar motvilligt ett lärarjobb då och då, men hon anser sig vara en konstnär och det är viktigare än både jobb och mat på bordet. Barnen lämnas i stort sett vind för våg och får många gånger själva se till att skaffa mat och vara varandras föräldrar.

Föräldrarna har också en mycket avslappnad inställning till hygien och säkerhet - och dessutom en väldigt skeptisk hållning till sjukvård. Det leder till att barnen blir sjuka och skadade vid upprepade tillfällen och det är verkligen ett under att det inte blir värre än vad det blir.

Familjen flyttar från plats till plats i jakt efter något eller på flykt från något. I denna splittrade, fattiga och otrygga tillvaro, som föräldrarna (framförallt pappan) försöker framställa som ett äventyr växer alltså barnen upp. Men så fort de kan, tar de sig ifrån sina föräldrar för att skapa sig sina egna liv.

Osannolikt, som sagt, men ändå så verkligt. Och stundtals mycket gripande.

Glasslottet
Författare: Jeannette Walls
ISBN: 9789170283659
Förlag: Bazar (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Oj, låter som en riktig misär. Den måste jag skriva upp i min "lilla" ;) läslista.

    SvaraRadera